Українським морським коридором вдалося перевезти перші 10 млн т вантажів /пресслужба Мінінфраструктури
Категорія
Новини
Дата

Українським морським коридором вдалося перевезти перші 10 млн т вантажів

пресслужба Мінінфраструктури

Українським коридором у Чорному морі за чотири місяці експортовано 10 млн т вантажів, порти Великої Одеси прийняли 337 суден. Про це повідомив віцепремʼєр Олександр Кубраков.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • За чотири місяці роботи українського коридору 302 судна експортували агропродукцію та інші вантажі до 24 країн світу. 
  • Кубраков зазначив, що номенклатура вантажів розширилася. Суттєво збільшився обсяг агропродукції: з 278 000 т у перший місяць до майже 5 млн т зараз, наголосив він. 
  • За словами віцепремʼєра, попри систематичні російські атаки на портову інфраструктуру, український коридор працює – з моменту запуску порти Великої Одеси прийняли 337 нових суден під завантаження, ще 79 готуються прийняти найближчим часом.
  • Кубраков подякував ЗСУ і міжнародним партнерам, які допомагають забезпечувати роботу цього шляху в умовах військової агресії РФ.

Контекст

У серпні, після виходу РФ із «зернової угоди», Україна запропонувала судновласникам новий морський маршрут вздовж східного берега Чорного моря. Тоді українські порти успішно покинули п’ять суден, заблоковані в Україні від початку російського вторгнення.

Віра судновласників у новий маршрут зростала пропорційно ударам України по флоту та морських базах РФ. Спершу вони остерігалися використовувати альтернативний маршрут – Росія обіцяла розглядати цивільні кораблі як військові та бити по них. 

14 листопада Україна разом із британським урядом та пулом страхових компаній, серед яких провідні Marsh McLennan та Lloyd’s of London, створила спеціальний фонд страхування суден на $50 млн.  

Експорт зерна у листопаді – максимальний за пʼять місяців, звернув увагу економіст Олексій Блінов. За його оцінками, у разі збереження щомісячних темпів експорту зерна в діапазоні 3,5–4 млн т Україна зможе повністю використати цьогорічний експортний потенціал. Блінов вважає, що наростити експорт зернових допомогла робота морського коридору.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні