Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» відновило роботу ще однієї електростанції, дефіцит потужності відсутній і не прогнозується

В «Укренерго» повідомили про відновлення роботи ще однієї електростанції, що збільшило доступну потужність в енергосистемі, йдеться у релізі НЕК. Також працюють гідроелектростанції, які через водопілля мають багато ресурсів, сезонно зростає генерація з відновлюваних джерел енергії і триває незначний імпорт електроенергії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній уже 18 днів і наразі не прогнозується. Споживання на рівні робочого дня», – сказано у повідомленні. 
  • Зазначається, що потреба в електриці повністю покривається виробничими потужностями українських електростанцій та незначним обсягом імпорту з Європи.
  • Тож ліміти споживання до областей не доводились, а мережевих обмежень у мережах «Укренерго» наразі немає.
  • На Одещині проводяться необхідні заходи для підвищення надійності живлення Одеси та району. Складна ситуація у прифронтових областях. Внаслідок обстрілів росіян є пошкодження в магістральних мережах на Дніпропетровщині, а також у мережах операторів систем розподілу в Донецькій та Херсонській областях.
  • За даними Офісу генпрокурора, за 4,5 місяця 255 ракет та дронів влучили по енергетичній інфраструктурі. З них 214 – по об’єктах високовольтної мережі НЕК «Укренерго».

Контекст

Робочі групи уряду, Міненерго та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), напрацьовують декілька варіантів збільшення тарифів на електроенергію для населення, йдеться в матеріалі Forbes. За словами голови Нацкомісії Костянтина Ущаповського, це необхідно, адже тарифи не переглядалися з 2017-го, вони економічно не обґрунтовані та не є ринковими. Зараз більше половини енергосистеми знищено. «Треба думати, за який кошт ми будемо її відбудовувати», – зазначив очільник НКРЕКП. «Думаю, протягом місяця-двох ми вийдемо з урядом із пропозиціями, баченням цієї системи», – сказав заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю Liga.net.

Під час війни складно ухвалювати рішення про підвищення тарифів для населення, сказав Шурма. Але треба вирішити проблему субсидування й системної збитковості, відсутності стимулів для збільшення й виробництва електроенергії, додав він.

У квітні 2022-го міністр енергетики Герман Галущенко оцінював дефіцит ліквідності на енергоринку у $250 млн на місяць.

В Україні максимальний тариф для населення, 1,68 грн/кВт⋅год, діє з березня 2017-го. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні