Категорія
Новини
Дата

«Укренерго» відновило роботу ще однієї електростанції, дефіцит потужності відсутній і не прогнозується

1 хв читання

В «Укренерго» повідомили про відновлення роботи ще однієї електростанції, що збільшило доступну потужність в енергосистемі, йдеться у релізі НЕК. Також працюють гідроелектростанції, які через водопілля мають багато ресурсів, сезонно зростає генерація з відновлюваних джерел енергії і триває незначний імпорт електроенергії.

Ключові факти

  • «Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній уже 18 днів і наразі не прогнозується. Споживання на рівні робочого дня», – сказано у повідомленні. 
  • Зазначається, що потреба в електриці повністю покривається виробничими потужностями українських електростанцій та незначним обсягом імпорту з Європи.
  • Тож ліміти споживання до областей не доводились, а мережевих обмежень у мережах «Укренерго» наразі немає.
  • На Одещині проводяться необхідні заходи для підвищення надійності живлення Одеси та району. Складна ситуація у прифронтових областях. Внаслідок обстрілів росіян є пошкодження в магістральних мережах на Дніпропетровщині, а також у мережах операторів систем розподілу в Донецькій та Херсонській областях.
  • За даними Офісу генпрокурора, за 4,5 місяця 255 ракет та дронів влучили по енергетичній інфраструктурі. З них 214 – по об’єктах високовольтної мережі НЕК «Укренерго».

Контекст

Робочі групи уряду, Міненерго та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), напрацьовують декілька варіантів збільшення тарифів на електроенергію для населення, йдеться в матеріалі Forbes. За словами голови Нацкомісії Костянтина Ущаповського, це необхідно, адже тарифи не переглядалися з 2017-го, вони економічно не обґрунтовані та не є ринковими. Зараз більше половини енергосистеми знищено. «Треба думати, за який кошт ми будемо її відбудовувати», – зазначив очільник НКРЕКП. «Думаю, протягом місяця-двох ми вийдемо з урядом із пропозиціями, баченням цієї системи», – сказав заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю Liga.net.

Під час війни складно ухвалювати рішення про підвищення тарифів для населення, сказав Шурма. Але треба вирішити проблему субсидування й системної збитковості, відсутності стимулів для збільшення й виробництва електроенергії, додав він.

У квітні 2022-го міністр енергетики Герман Галущенко оцінював дефіцит ліквідності на енергоринку у $250 млн на місяць.

В Україні максимальний тариф для населення, 1,68 грн/кВт⋅год, діє з березня 2017-го. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні