Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» демонтує паркан навколо головного офісу. Він із 2015-го мав захищати актив Коломойського від влади (Фото)

За місяць після націоналізації «Укрнафта» демонтує паркан навколо головного офісу, повідомляє репортер Forbes. З 2015-го року паркан мав захищати головний актив бізнесмена Ігоря Коломойського, 59, від тиску влади.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Наразі біля головного входу в офіс висить огороджувальна стрічка, тривають роботи з демонтажу залізних ґрат.
  • «Хотіли ще вчора зняти, але настільки капітально зроблено, що треба більше часу», – повідомив Forbes співрозмовник в «Укранфті».
«Укрнафта» демонтує паркан навколо головного офісу. Він із 2015-го мав захищати актив Коломойського від влади (Фото) /Фото 1

фото: Репортер Forbes

«Укрнафта» демонтує паркан навколо головного офісу. Він із 2015-го мав захищати актив Коломойського від влади (Фото) /Фото 2

фото: Репортер Forbes

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У березні 2015 року в будівлі «Укрнафти» в Києві забарикадувалися люди у військовій формі, які представляли бізнесмена і тодішнього голову Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського. Невідомі бійці обгородили залізним парканом будівлю «Укрнафти» в Нестерівському провулку.

6 листопада пʼять великих промислових підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор» примусово були переведені в державну власність.

Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану. Відтак, суттєві активи втратили учасники списку найбагатших українців Forbes Ігор КоломойськийГеннадій БоголюбовКостянтин ЖевагоКостянтин Григоришин та Вʼячеслав Богуслаєв. Також рішення поширюється на міноритарні пакети. Зокрема, у вільному доступі продавалися акції «Мотор Січі» й «Укрнафти».

За словами секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данілова, вилучені активи набули статусу військового майна, управління ними передано Міністерству оборони.

Міністерство оборони сформувало нові наглядові ради відчужених на час воєнного стану у власність держави компаній «Мотор Січ», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ», «Укрнафта» й «Укртатнафта» (в останніх двох випадках – спільно з НАК «Нафтогаз України»).

Forbes оцінює відчужені державою активи у $956,5 млн. До 24 лютого їхня сукупна вартість була у 2,5 раза вищою – $2,426 млрд.

Так званій групі «Приват», акціонерами якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, в «Укрнафті» належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК «Нафтогаз України» доти належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні