Категорія
Новини
Дата

Уряд цьогоріч запустить систему «е-Консул». Cервіси МЗС стануть доступнішими для українців за кордоном

2 хв читання

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про інформаційно-комунікаційну систему «е-Консул», яка забезпечить доступність сервісів МЗС для громадян України за кордоном, повідомляє МЗС. Очікується, що скористатися системою можна буде вже цьогоріч. Нині вона проходить безпекові перевірки.

За кордоном перебуває близько 7,5 млн громадян України, більша частина з яких виїхали вимушено через російське вторгнення.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Модернізована система «е-Консул» зробить сервіси МЗС доступнішими та швидшими для більшої кількості громадян України за кордоном. 
  • Деякі консульські дії повністю перейдуть в онлайн і не треба буде іти до консульського відділу. Інші можна буде здійснити значно швидше та простіше, бо документи будуть підтягуватися з державних реєстрів автоматично. 
  • Станом на серпень МЗС вже створило цифрову платформу, на якій в закритому режимі тестуються оновлена електронна черга, електронні кабінети заявника та консула, автоматизовані пілотні послуги у сфері нотаріату, оформлення довідок тощо.
  • МЗС також продовжує працювати над підключенням системи до державних реєстрів та інформаційних баз, що дасть змогу скоротити операційний час надання громадянам сервісів МЗС на 30-80%, залежно від типу послуги. 
  • Нова система поступово позбавить громадян необхідності надавати вже наявні у держави дані чи документи, уможливить запровадження перших дистанційних послуг. 
  • Система проходить необхідні безпекові перевірки, тестування на наявність вразливостей, міцність алгоритмів шифрування даних і стійкість до пікових навантажень.
  • Після запуску цьогоріч «е-Консул», у 2025 році МЗС планує збільшувати частку дистанційних послуг, інтегрувати онлайн-платежі, шеринг документів у «Дії» спільно з Міністерством цифрової трансформації та низку технологічних рішень, які зроблять сервіси МЗС доступнішими для громадян.

Контекст

Потреба у спрощенні доступу до консульських послуг МЗС постала особливо гостро в умовах повномасштабної війни. Українцям за кордоном особливо потрібна консульська допомога через втрачені документи, невирішені майнові питання, влаштування дітей тощо. 

За 2022-2023 роки МЗС вчинило понад 2 млн консульських дій і попит на отримання консульських послуг залишається вкрай високим та об’єктивно перевищує можливості консульських служб більшості країн світу.  

Із листопада 2023-го МЗС розпочало амбітний проєкт з модернізації консульських інформаційних систем, який дозволить за кошти міжнародної технічної допомоги, зокрема Міжнародної організації міграції, Програми розвитку ООН та Управління верховного комісара у справах біженців ООН, автоматизувати процеси та підвищити ефективність роботи консульських установ.

Із 18 травня МЗС України дало розпорядження закордонним дипломатичним установам відновити прийом заяв на вчинення консульських дій чоловікам призовного віку. Технічна пауза в прийомі нових заяв тривала з 23 квітня. Вона була повʼязана з приведенням консульської діяльності у відповідність до закону про мобілізацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд