Категорія
Новини
Дата

У Білому домі називають визнання Росією ОРДЛО «початком вторгнення» в Україну

Білий дім розглядає останні кроки Росії щодо ОРДЛО як «початок вторгнення» в Україну, повідомив заступник помічника президента США з національної безпеки Джонатан Файнер, пише Politico.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Останні дії РФ щодо ОРДЛО – це «початок вторгнення», останнього вторгнення Росії в Україну», сказав Файнер в ефірі CNN.
  • Відповідаючи на уточнююче запитання, Файнер сказав: «Я не знаю, наскільки я можу бути точнішим. Це початок вторгнення».
  • Додаткові економічні санкції проти Росії будуть оголошені найближчим часом, додав Файнер.

Контекст

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО, а Держдума ратифікувала договори «про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу» з так званими «ЛНР» та «ДНР». Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, заявив президент Володимир Зеленський.

Президент США Джо Байден підписав указ про запровадження санкцій за визнання Росією «незалежності» ОРДЛО. Документ забороняє громадянам США будь-які інвестиції в економіку так званих «республік», пряме або непряме ввезення будь-яких товарів і технологій з цих територій та експорт туди товарів із США.

ЄС готує санкції проти 351 депутата Держдуми Росії, які проголосували за визнання псевдореспублік ОРДЛО. Санкції також можуть торкнутися банків, що працюють на окупованих територіях, та операцій із держборгом РФ. Велика Британія вже оголосила, що запроваджує санкції проти «друзів Путіна» та пʼяти російських банків. Німеччина заявила про зупинення сертифікації газопроводу «Північний потік – 2».

Росія поки що не вводитиме війська в ОРДЛО, повідомив раніше заступник глави МЗС Росії Андрій Руденко. За його словами, військова допомога передбачена підписаними з псевдореспубліками договорами, але не варто спекулювати на цю тему: «Поки що ніхто не збирається нічого нікуди вводити».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні