Категорія
Новини
Дата

В Україні 11,7 млн економічно активних осіб, з них працюють близько 9,3 млн – дослідження

В Україні економічно активними є близько 11,7 млн осіб, з яких працюють орієнтовно до 9,3 млн. Ще майже 2,7 млн є безробітними. Такі дані озвучили експерти Українського інституту майбутнього (UIF) на презентації Прогнозу економіки України на 2023–2024 роки, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За підрахунками UIF, наразі населення України – близько 28,5 млн осіб. Серед них 16,8 млн – економічно неактивне населення. 
  • Економічно активними є близько 11,7 млн, але працюють з них тільки орієнтовно 9–9,3 млн. 
  • «Якщо від цієї цифри відняти ще бюджетників, то залишається 6–7 млн людей, які, по суті, є тією «упряжкою», що везе на собі всю економіку», – розповіла експертка економічних програм UIF Яна Лаврик.
  • Вона наголосила, що ситуація надалі може погіршуватися. Якщо населення продовжить і далі емігрувати, не буде кому створювати ВВП в Україні, сплачувати податки.
  • «Дефіцит трудових ресурсів призведе до підвищення податків, бо це природньо: якщо на одну працюючу людину припадатиме дві непрацюючих, щоб їх забезпечити, доведеться посилювати податкове навантаження. Відтак, звідси матимемо фіскалізацію економіки», – зазначила Лаврик.
  • За її словами, міграційна політика України, а саме питання повернення українців з-за кордону та залучення нових мігрантів, має стати для уряду пріоритетом номер один. «Бо це буквально питання виживання нації», – наголосила Лаврик.

Контекст

Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом на кінець березня цього року перевищувала 5 млн осіб, за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців. 

В НБУ наголошують, що масова міграція 20% населення України в Європу стала значним чинником падіння ВВП у 2022 році. Як зазначав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, за кордон виїхало близько 20% населення України. За прогнозами Нацбанку, у 2023 році також спостерігатиметься відплив наших громадян за кордон – виїдуть на 400 000 більше, ніж повернуться. 

Станом на червень 2023 року за кордоном перебуває майже 8,2 млн громадян України, тобто близько 20% населення до 24 лютого 2022 року. Це дані українського МЗС, які Громадянська мережа ОПОРА отримала у відповідь на запит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні