Категорія
Новини
Дата

В Україні 11,7 млн економічно активних осіб, з них працюють близько 9,3 млн – дослідження

1 хв читання

В Україні економічно активними є близько 11,7 млн осіб, з яких працюють орієнтовно до 9,3 млн. Ще майже 2,7 млн є безробітними. Такі дані озвучили експерти Українського інституту майбутнього (UIF) на презентації Прогнозу економіки України на 2023–2024 роки, пише «Укрінформ».

Ключові факти

  • За підрахунками UIF, наразі населення України – близько 28,5 млн осіб. Серед них 16,8 млн – економічно неактивне населення. 
  • Економічно активними є близько 11,7 млн, але працюють з них тільки орієнтовно 9–9,3 млн. 
  • «Якщо від цієї цифри відняти ще бюджетників, то залишається 6–7 млн людей, які, по суті, є тією «упряжкою», що везе на собі всю економіку», – розповіла експертка економічних програм UIF Яна Лаврик.
  • Вона наголосила, що ситуація надалі може погіршуватися. Якщо населення продовжить і далі емігрувати, не буде кому створювати ВВП в Україні, сплачувати податки.
  • «Дефіцит трудових ресурсів призведе до підвищення податків, бо це природньо: якщо на одну працюючу людину припадатиме дві непрацюючих, щоб їх забезпечити, доведеться посилювати податкове навантаження. Відтак, звідси матимемо фіскалізацію економіки», – зазначила Лаврик.
  • За її словами, міграційна політика України, а саме питання повернення українців з-за кордону та залучення нових мігрантів, має стати для уряду пріоритетом номер один. «Бо це буквально питання виживання нації», – наголосила Лаврик.

Контекст

Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом на кінець березня цього року перевищувала 5 млн осіб, за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців. 

В НБУ наголошують, що масова міграція 20% населення України в Європу стала значним чинником падіння ВВП у 2022 році. Як зазначав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, за кордон виїхало близько 20% населення України. За прогнозами Нацбанку, у 2023 році також спостерігатиметься відплив наших громадян за кордон – виїдуть на 400 000 більше, ніж повернуться. 

Станом на червень 2023 року за кордоном перебуває майже 8,2 млн громадян України, тобто близько 20% населення до 24 лютого 2022 року. Це дані українського МЗС, які Громадянська мережа ОПОРА отримала у відповідь на запит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні