Категорія
Новини
Дата

В Україні з’явились перші вироки за підроблені ковід-документи. Суди призначають реальні тюремні терміни

1 хв читання

В Україні з’явились перші судові вироки за підроблені ковід-документи: сертифікати, довідки про вакцинацію та ПЛР-тести. До ув’язнення засуджують не тільки тих, хто виготовляє фальшивки, але й користувачів підробок, повідомляє Опендатабот.

Ключові факти

  • На кінець 2021 року Нацполіція відкрила 2100 кримінальних справ щодо підробки ковід-сертифікатів, довідок про вакцинацію та ПЛР-тестів. За цими справами вже винесено понад сотню судових вироків.
  • У другому півріччі минулого року суд почав призначити суворіші покарання – аж до тюремних термінів. У листопаді-грудні трьом особам, які користувалися підробленими сертифікатами, присудили по одному року позбавлення волі.
  • Обвинувачена, яка друкувала на принтері довідки про результати лабораторного обстеження, отримала два роки. Проте суд взяв до уваги каяття підсудних, відсутність в них кримінального минулого та інші помʼякшуючі обставини – фактичне покарання було замінено на умовний термін.

Контекст

Заходи проти підробки документів було посилено, коли почалася нова хвиля пандемії восени минулого року. Стаття 358 КК України, за якою судять порушників, передбачає різні покарання — від штрафів до дворічних тюремних строків (а для посадових осіб – від двох до пʼяти років). Умовне покарання передбачає ряд обмежень, зокрема необхідність «відмічатися» у спеціальному органі та повідомляти його ж про всі свої переміщення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні