Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада заборонила релігійні організації, повʼязані з РПЦ

2 хв читання

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт, що забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, які пов’язані з Російською православною церквою, повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Російська православна церква (РПЦ) називає вторгнення РФ в Україну «священною війною» і закликає, аби «вся територія сучасної України увійшла до зони виняткового впливу Росії».

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За законопроєкт №8371 «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» в цілому проголосували 265 народних депутатів, написав він.
  • Железняк повідомив, що закон набуває чинності через 30 днів з дня його опублікування, «окрім одного пункту, згідно з ним громади УПЦ МП матимуть девʼять місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ».
  • За інформацією депутата, голосування виглядало так: фракція «Слуга народу» дала 173 голоси, «Євросолідарність» – 25, «Батьківщина» – 17, Платформа за життя та мир – 1, «За майбутнє» – 9, «Голос» – 18, «Довіра» – 11, «Відновлення України» – 0, позафракційні – 11.
  • Закон передбачає положення щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.
  • Релігійні організації, які підозрюються в співпраці з РПЦ, будуть перевірятися відповідною експертною комісією, яку має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення – ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації. Релігійній організації дається два місяці на виконання вимог припису. У разі виявлення порушень діяльність релігійної організації може бути припинена у судовому порядку.
  • «Від рішення РНБО у грудні 2022 року й указу президента Володимира Зеленського і до рішення парламенту – шлях більш ніж півтора року!», – написала депутатка, заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.
  • За її словами, сьогоднішнім рішенням Ради РПЦ буде заборонена, а також забороняється звʼязок із нею для українських релігійних організацій.

Контекст

19 січня 2023 року уряд вніс до Ради законопроєкт про заборону в Україні церков, афілійованих з Росією. Це відбулося за дорученням Ради національної безпеки та оборони. У першому читанні документ підтримали 19 жовтня 2023 року.

23 липня 2024-го низка нардепів заблокувала трибуну Ради через відмову ставити законопроєкт на голосування, тоді воно так і не відбулося.

15 серпня предстоятель Православної Церкви України (ПЦУ) Епіфаній закликав предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія до діалогу про єднання.

17 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій підтримку законодавчої ініціативи для «зміцнення духовної незалежності України». Він заявив, що Росія використовує церкву для придушення незалежності інших держав, обмеження свобод їхніх громадян. «Тому гарантувати українську духовну незалежність – це наш спільний обов’язок», – наголосив Зеленський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд