Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян /Пресслужба уряду Вірменії
Категорія
Новини
Дата

Вірменія звернулася до ОДКБ за статтею про військову допомогу. Прибуття місії очікується вже завтра

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян Фото Пресслужба уряду Вірменії

Вірменія звернулася за допомогою до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) через загострення на кордоні з Азербайджаном, пише The Bell. Нове загострення відбулося в ніч проти 13 вересня, сторони звинуватили в ньому один одного і звернулися до посередників: Азербайджан до Туреччини, Вірменія до Росії, ЄС та США.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

- Про те, що Вірменія планує задіяти четверту статтю договору «через агресію Азербайджану», у парламенті країни заявив премʼєр країни Нікол Пашинян. «Ми звернулися до ОДКБ на підставі 4 статті, коли йдеться, що агресія щодо однієї з країн-членів є агресією щодо інших країн-членів. Ми попросили у ОДКБ сприяння, зокрема військове, для відновлення територіальної цілісності Вірменії та забезпечення виведення азербайджанських ЗС з території РА», – цитує його АМІ «Новини-Вірменія».

- Пашинян уточнив, що не вважає військове втручання ОДКБ єдиною можливістю вирішення конфлікту: врегулювання можливе політичним чи дипломатичним шляхом. Прибуття місії ОДКБ до республіки очікується вже завтра.

Контекст

Четверта стаття договору ОДКБ встановлює, що на прохання держави-члена (Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан), яка зазнала агресії, решта учасників «негайно нададуть йому необхідну допомогу, включаючи військову».

Ця стаття була задіяна в січні 2022 року під час кризи в Казахстані: в країну на прохання президента Токаєва було введено миротворчий контингент (переважно російський).

Єреван кілька разів під час попередніх загострень звертався до ОДКБ, але жодних практичних наслідків не було. Так, у ході війни 2020 року члени ОДКБ не втрутилися, оскільки конфлікт відбувався не в рамках міжнародно визнаних кордонів Вірменії.

У Вірменії російські миротворці вже є – вони забезпечують перемирʼя сторін навколо Нагірного Карабаху, досягнуте 2020 року за посередництва Росії. Тоді за підсумками війни Вірменії довелося передати під контроль Азербайджану частину Нагірного Карабаху та відвести свої війська.

Нове загострення відбулося в ніч проти 13 вересня, сторони звинуватили в ньому один одного і звернулися до посередників: Азербайджан до Туреччини, Вірменія до Росії, ЄС та США.

Сьогодні вірменське Міноборони повідомило про обстріли російських прикордонників азербайджанською стороною, зокрема стаціонарного пункту їхньої дислокації. За словами Пашиняна, кількість жертв «агресії Азербайджану» досягла 105 осіб. Міноборони Азербайджану звинуватило Вірменію у порушенні досягнутого напередодні перемирʼя та нічних обстрілах.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні