Категорія
Новини
Дата

На кордоні між Вірменією та Азербайджаном почались військові дії. Єреван просить Москву про допомогу

У ніч проти вівторка Вірменія заявила про обстріл прикордонних населених пунктів з боку Азербайджану. Єреван вирішив звернутися до Росії, Організації договору колективної безпеки та ООН із вимогою вжити заходів, пише ЄП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними міністерства оборони Вірменії, обстріл почався близько 00:05 за місцевим часом. Єреван стверджує, що азербайджанська сторона застосовує артилерію і вогнепальну зброю великого калібру, а також безпілотники.
  • Під обстріли потрапили населені пункти на різних напрямках, а удари Азербайджану нібито наносяться і по об’єктах цивільної інфраструктури, повідомив речник міноборони Вірменії Арам Торосян. Він також підтвердив інформацію про загиблих і поранених з вірменського боку.
  • Водночас міністерство оборони Азербайджану спростувало твердження вірменської сторони про нібито обстріли цивільного населення, назвавши це дезінформацією. Пізніше там назвали «маячнею» повідомлення вірменських ЗМІ про нібито вторгнення на територію Вірменії.
  • Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів телефонну розмову з президентом РФ Путіним, президентом Франції Макроном і держсекретарем США Блінкеном. Останній закликав до негайного припинення вогню.
  • Рада безпеки Вірменії ухвалила рішення звернутися до РФ у межах Організації договору колективної безпеки і Ради Безпеки ООН.
  • Станом на ранок вівторка обстріли на азербайджансько-вірменському кордоні тривають.

Контекст

Між сторонами вже понад 30 років триває конфлікт у звʼязку із захопленням Вірменією території невизнаного Нагірного Карабаху, який вважається частиною Азербайджану за міжнародним правом.

Останній виток напруженості між Азербайджаном і Вірменією відбувся минулого місяця, коли сторони звинуватили одна одну в обстрілах у невизнаному Нагірному Карабаху. У результаті Баку пізніше отримало контроль над містом Лачин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні