Категорія
Новини
Дата

«Юридично ми маємо таке право». Міністр енергетики розповів Forbes про зупинку транзиту газу на Луганщині

Газопостачання Луганської та Донецької областей припинилося через дії росіян на окупованій території, сказав Forbes міністр енергетики Герман Галущенко. Окупанти крали газ для Луганської ТЕС, пояснив він. «Оператор ГТС» зупинив транзит через газовимірювальну станцію «Сохранівка», а росіяни перекрили газогін.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Окупанти 9 травня почали відбирати газ з транзитної труби, ймовірно, для Луганської ТЕС, контроль над якою Україна втратила, і для промислових обʼєктів на окупованій території, пояснив міністр. 
  • Обсяг вкраденого газу в умовах воєнних дій важко точно порахувати, зазначив Галущенко. Але, якби вони продовжували відбирати газ, Україна зазнала б чималих втрат. Це величезні кошти, наголосив він. 
  • Саме дії окупанта призвели до зупинки газопостачання, заявив Галущенко. Проте в самій трубі ще залишається газ. Він може бути використаний, його вистачить на певний час, каже міністр. За його словами, ОГТС знає, як відновити споживання. Це технічне питання, яке фахівці готові вирішити. Вони чекають сигналу від військових, аби це зробити, повідомив Галущенко.
  • Україна навіть в умовах війни виконує свої обов’язки транзитера. За умовами транзитного контракту Україна має право перенести прийом газу на іншу точку. «Що ми і запропонували зробити росіянам через форс-мажорні обставини, які зафіксував «Оператор ГТС». Ці обставини було досліджено міжнародними юристами, що супроводжують контракт, які нам підтвердили, що юридично ми маємо таке право», – наголосив міністр енергетики.
  • Перед оголошенням форс-мажору Україна попередила європейських партнерів. «Ми зробили все коректно і тепер чекаємо від росіян юридично відповіді. Подивимось, що вони зроблять. Зупинять транзит? Це питання виконання їхнього контракту із європейцями. А Україні за транзит вони все одно мають продовжувати платити. Перестануть платити? Зустрінемось в арбітражі», – заявив міністр.

Контекст

«Оператор ГТС України» зранку 11 травня, посилаючись на форс-мажорні обставини, зупинив транзит газу через газовимірювальну станцію «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію «Новопсков», які розташовані на тимчасово окупованій території Луганської області. 

Через цей маршрут в Україну заходила третина транзитного російського газу згідно з транзитним контрактом. Решта газу, або близько 70 млн куб. м на добу, має заходити в Україну через газовимірювальну станцію «Суджа», розташовану на кордоні між Сумською та Курською областями (РФ). 

Тепер російський газ іде тільки через «Суджу», а загальні обсяги поставок на 11 травня порівняно із попереднім днем впали на 18%, до 72 млн куб. м на добу, згідно з даними «Оператора ГТС». 

У відповідь на «відключення» «Сохранівки» росіяни перекрили газогін «Шебелинка – Новопсков», по якому мешканці Луганської та Донецької областей отримували український газ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні