Категорія
Новини
Дата

З 24 лютого Росія окупувала пʼять великих електростанцій, ще чотири – близько до фронту. Інфографіка Forbes

Всього на окупованих територіях України знаходиться 35% української генерації електроенергії. Про це йдеться в матеріалі Forbes про ситуацію навколо окупації Запорізької АЕС.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними Міністерства енергетики, Україна втратила 30% сонячної та понад 90% вітрової генерації, а також понад 50% теплових потужностей.
  • На окупованій із 24 лютого Росією українській території опинились пʼять великих електростанцій: Запорізька АЕС, ДТЕК Запорізька ТЕС, Каховська ГЕС, Вуглегірська ТЕС, ДТЕК Луганська ТЕС. Їхня загальна потужність близько 14 ГВт. Це без урахування міських ТЕЦ, сонячних та вітрових електростанцій. Загальна потужність української енергосистеми – понад 50 ГВт.
  • Ще чотири електростанції знаходяться менш ніж за 20 км від лінії фронту: ДТЕК Криворізька ТЕС, ДТЕК Курахівська ТЕС, Зміївська ТЕС, Словʼянська ТЕС. Їхня загальна потужність приблизно 8 ГВт.
  • Потужність однієї Запорізької АЕС – понад 6 ГВт. Це найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю в світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. У 2021 році електростанції України виробили 156,6 млрд кВт-год, ЗАЕС – 35,5 млрд кВт-год.
  • Оскільки в Україні зараз профіцит потужності, відключення ЗАЕС навряд чи стане проблемою для енергосистеми. Але споживання електроенергії в опалювальний період може зрости більше ніж на чверть у порівнянні з літніми місяцями.
З 24 лютого Росія окупувала пʼять великих електростанцій, ще чотири – близько до фронту. Інфографіка Forbes /Фото 1

Контекст

Росія почала підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відключення її від української. Співробітники станції отримали від «Росатому» спеціальну програму від’єднання ЗАЕС від України і підключення її до енергосистеми Росії.

Росія планує повністю відʼєднати від української енергосистеми не тільки саму станцію, а й тимчасово окуповані південні території країни, заявив президент «Енергоатому» Петро Котін.

Мінімальні потреби у відновленні зруйнованих Росією активів України складають $188 млрд, підрахували експерти проєкту «Росія заплатить». За останній тиждень сума прямих задокументованих збитків інфраструктури зросла на $2,1 млрд і на 8 серпня складає $110,4 млрд. 

На окупованій території України в руках росіян опинилися величезні поклади ресурсів, які використовують у різних галузях: від виробництва деталей для літаків до смартфонів. Їхня вартість – мінімум $12,4 трлн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні