Категорія
Новини
Дата

Заарештованими активами виробника «Моршинської» зацікавилися шість компаній – АРМА

Взяти участь у конкурсному відборі управителя для арештованих активів групи IDS Ukraine – виробника та реалізатора мінеральних вод «Моршинська» й «Миргородська» – виявили бажання шість компаній. Про це повідомляє пресслужба АРМА.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після вивчення документів на відповідність вимогам конкурсу АРМА розгляне пропозиції потенційних управителів і ухвалить рішення про результати відбору, йдеться у повідомленні.
  • Інформацію про підсумки конкурсу агентство обіцяє оприлюднити відразу після прийняття відповідного рішення.

Контекст

23 листопада минулого року БЕБ повідомило про арешт корпоративних прав росіян-акціонерів холдингу IDS Ukraine, до якого входять Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Миргородський завод мінеральних вод, дистрибуційна компанія IDS та оператор доставки води «ІДС Аква Сервіс». Група володіє торговими марками «Моршинська», «Миргородська», «Аляска» й «Аква Лайф». Серед акціонерів компанії – Михайло Фрідман і партнери, які є також співвласниками «Альфа-груп».

Таке рішення прийнято, щоб уникнути виведення ними з України активів семи підприємств із виробництва та реалізації питної води. За даними БЕБ, зазначені підприємства перебувають у їхній фактичній власності через підконтрольну офшорну компанію-нерезидента.

Гендиректор IDS Ukraine Марко Ткачук у відповідь на запит «Інтерфакс-Україна» розповів, що передання АРМА корпоративних прав компанії на загальну суму понад 10 млрд грн не вплине на господарську діяльність групи. 

Українські та британські акціонери IDS Ukraine оскаржують арешти активів найбільшого виробника бутильованої води в Україні в судах першої інстанції, сказав в інтервʼю Forbes один із акціонерів виробника «Моршинської» Всеволод Білас.

9 лютого АРМА оголосило конкурс на управителя для арештованих активів виробників і реалізаторів мінеральних вод торгових марок «Моршинська», «Миргородська» та Borjomi. Водночас менеджмент IDS Ukraine заперечив потребу змінювати управителя для арештованих активів виробників і реалізаторів мінвод, оголошену АРМА.

Інвестиційна компанія Dragon Capital, яка зацікавлена в участі в конкурсі на управителя для арештованих активів IDS Ukraine, закликала АРМА оголосити новий конкурс. Зокрема, в компанії вказали на недостатні строки для підготовки до конкурсу та неповний список активів. 

У відповідь на це в АРМА пояснили, що ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод» не потрапив до списку активів із огляду на те, що у резолютивній частині судової ухвали не визначено спосіб управління активом. В агентстві заявили, що не мають повноважень самостійно обирати, яким способом управляти будь-яким арештованим об’єктом, тому в цій ситуації звернулося до правоохоронного органу аби уточнити цей аспект. 

Також АРМА проінформувало правоохоронців про доцільність накладення арешту та передачі в управління агентства не лише корпоративних прав, а й майна, яке входить у групу IDS Ukraine.

В коментарі Forbes в IDS Ukraine заявили, що Dragon Capital Томаша Фіала намагається отримати контроль над гігантом галузі. «Для конкурента в обличчі Фіали банкрутство найбільшого гравця на ринку є найкращою можливістю збільшити долю ринку ТМ «Трускавецька», власником якої він є. Саме тому він провокує органи державної влади до рішення щодо арешту та зупинки виробництва та бізнесу компанії, яка надає робочі місця близько 3000 людям та сплачує найбільші податки у галузі. Він розуміє, що по закінченню війни відбудуться суди, які повернуть майно законним власникам, тому зовсім не зацікавлений у збереженні функціонування цієї компанії», — заявили в компанії.

В Dragon Capital заявили, що арешт і проведення одночасних конкурсів на пошук управителя корпоративними правами та майном є стандартною практикою для активів із російськими бенефіціарами, які потрапили під санкції, і кейс арешту корпоративних прав виробника «Моршинської» IDS Ukraine, які належать громадянину РФ, без арешту майна, заводів і нерухомості холдингу з незрозумілих причин є винятковим.

У разі перемоги в конкурсі на управління від Dragon Capital і за умови розширення його сфери управління на майно холдингу інвесткомпанія обіцяє зберегти кількість робочих місць IDS Ukraine і відрахування ним коштів до держбюджету на рівні, не меншому за поточний. За даними Dragon Capital, запровадження таких положень для компаній із російськими бенефіціарами (арешту корпоративних прав і майна) в умовах цього та інших аналогічних конкурсів було би правильною рекомендацією для його організаторів з АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні