Категорія
Новини
Дата

Заважає бізнесу та залученню інвестицій. Члени EBA скаржаться на постійні зміни законодавства і поточний податковий режим

Український бізнес продовжує стикатися з проблемами, повʼязаними з податковим законодавством, ідеться в опитуванні «Податковий індекс» у 2023 році, проведеному Європейською Бізнес Асоціацією та EY. 39% респондентів оцінюють якість законодавства негативно і 52% – задовільно.

Ключові факти

  • Порівняно з минулим роком кількість тих, хто вважає податкове законодавство якісним, знизилась з 26% до поточних 9%. 
  • Цьогоріч найнижчу оцінку серед факторів, що впливають на розрахунок індексу, отримала якість податкового законодавства – 2,63 бала. Найбільший негативний вплив на якість, на думку опитаних, мають постійні зміни, протиріччя й неоднозначні положення та складність законодавства.
  • Інтегральна оцінка індексу знизилась до 2,85 бала з пʼяти можливих та продовжує перебувати в негативній площині (2,97 бала в 2022 році). 
  • В цілому 52% експертів оцінили поточний податковий режим в Україні як задовільний, 40% вважають, що він перешкоджав розвитку бізнесу та залученню інвестицій і тільки 8% – що він сприяв розвитку їхнього бізнесу.
  • Згідно з опитуванням 42% респондентів вважають процедуру адміністрування податків і підготовки податкової звітності обтяжливою.
  • Учасники опитування повідомили про збільшення фіскального тиску порівняно з минулим роком. Чверть опитуваних повідомляють про відчутний фіскальний тиск, 40% – про помірний, 7% – відзначили відсутність тиску.
  • Серед проявів фіскального тиску бізнес виділив необґрунтовані трактування податкового законодавства контролюючими органами – про це повідомляють 64% опитаних. Суттєво зросла кількість скарг на необґрунтовані інформаційні запити (55%) та штучне блокування податкових накладних (41%).
  • Також понад половина опитаних компаній (52%) повідомляють, що у цьому році вони стикались з проблемою блокування ПДВ накладних, 21% – з недотриманням строків валютного контролю по ЗЕД та застосування пені, 17% – мали проблеми з отриманням відшкодування ПДВ та порушення з боку податкової в проведенні перевірок.

Контекст

Дослідження «Податковий індекс» ЄБА проводиться з 2011 року, індекс складається з чотирьох рівнозначних компонентів: якість податкового законодавства; обтяжливість/легкість адміністрування податків; фіскальний тиск; якість податкового обслуговування.

У поточному опитуванні взяли участь 75 фахівців у сфері податків та фінансів членських компаній асоціації. Опитування проводилося з 14 листопада до 1 грудня.

Цього року навесні бізнес скаржився на проблеми відшкодування ПДВ та на блокування податкових накладних. Більшість податкових накладних, що були заблоковані в жовтні минулого року, так і не вийшло оскаржити в адміністративному порядку, йшлося в заяві Європейської Бізнес Асоціації (ЕBA).

У жовтні 77% членських компаній Європейської Бізнес Асоціації працювали в повному обсязі. У серпні цього року повноцінно працювали 69%, а рік тому – 44% компаній.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні