Марк Цукерберг, засновник і гендиректор Facebook/Meta /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною
Категорія
Найбагатші
Дата

«Я ще довго керуватиму Meta, а ШІ буде всюди». Засновник Facebook Марк Цукерберг дав Forbes USA ексклюзивне інтерв’ю. Ось шість головних тез мільярдера

Марк Цукерберг, засновник і гендиректор Facebook/Meta Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

Марк Цукерберг, засновник і гендиректор Facebook, яка нині називається Meta, розповів Forbes USA про свій беззаперечний контроль над компанією, про штучний інтелект, метавсесвіт і благодійність.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Корпоративна структура Facebook/Meta

У Facebook подвійна структура акцій, яка дає Марку Цукербергу беззаперечний контроль над компанією. Наразі у нього 99% акцій класу В із привілейованим правом голосу і 61% загального права голосу. Це робить його звільнення неможливим, як і притягнення до відповідальності всередині компанії. 

Цукерберг не бачить у цьому проблеми, а вважає це просто особливістю компанії. «У світі достатньо компаній, у яких великий капітал…але їхня структура лідерства чи ради не дозволяє їм робити великі ставки на майбутнє, – відповідає на це Цукерберг. – Існує не так багато місць, де можливо робити такі довгострокові ставки, які робимо ми». 

«Думаю, що я ще довго керуватиму Meta», – додає він.

Штучний інтелект і метавсесвіт

Метавсесвіт – це частина довгострокового бачення Цукерберга, яке включає не лише віртуальну (VR) і доповнену (AR) реальність, а й штучний інтелект. Як і Білл Ґейтс, він вважає поширення ШІ революційною подією. 

Для втілення цього бачення довелося вдатися до жорстких заходів: у листопаді Цукерберг оголосив про звільнення 11 000 працівників, а цього березня – про ще 10 000. «Минулого року ми ухвалили дійсно важкі рішення, каже він беземоційно. – Це не те, що хочеться робити».

Метавсесвіт – це частина довгострокового бачення Цукрберга, яке включає не лише віртуальну (VR) і доповнену (AR) реальність, а й штучний інтелект. /Getty Images

Метавсесвіт – це частина довгострокового бачення Цукрберга, яке включає не лише віртуальну (VR) і доповнену (AR) реальність, а й штучний інтелект. Фото Getty Images

«Ми намагалися організувати операційну структуру компаній для досягнення двох цілей, – веде далі він. – Одна полягає у тому, щоб працювати ефективніше і швидше створювати кращі продукти. Друга – це мати достатньо фінансових ресурсів для того, щоб втриматися на горбистому шляху до втілення нашого довгострокового бачення. У нас повинні бути гроші, щоб продовжити інвестувати у два наших головних проєкти – ШІ та Метавсесвіт». 

«ШІ буде всюди», – вважає Цукерберг, малюючи нове майбутнє, яке почнеться із ШІ-помічників і закінчиться голограмами колег під час ділових зустрічей. Гендиректор Meta також вважає, що на основі ШІ буде створено цілий набір нових продуктів, серед яких чатбот різних особистостей і персонажів.

Цукерберг розуміє, що ШІ – це ще одна гра в довгу з високими ставками. Але він єдиний акціонер Meta, який має значення, і плюс він терплячий. 

«Треба певний час, щоб створити повноцінні AR-окуляри. І саме на це йде великий відсоток бюджету Reality Labs. Тож коли мене питають про те, на що я витрачаю всі гроші [безрезультатно], наголошую на тому, що не так просто всунути суперкомп’ютер у звичайні окуляри», – зізнається розробник. 

«Навіть якщо лише третина того, на що ти ставиш, спрацює, це все одно матиме цінність для світу», – каже Цукрберг.

Підприємець, схоже, хоче використати ШІ не лише для збагачення, а й для загального блага. Благодійний фонд Цукерберга і його дружини Прісцили Чен – Chan Zuckerberg Initiative (CZI) – планує створити найбільший у світі компʼютерний кластер для ШІ для неприбуткових досліджень. За допомогою цього кластеру дослідники зможуть створювати повноцінні моделі різних людських клітин, щоб зрозуміти, як вони поводяться, коли здорові й коли хворі.

Конкуренти

«Вашу долю визначає не конкурент, а те, як ви виконуєте [свою роботу]», – вважає Цукерберг. – Коли ви вступаєте з кимось у двобій, то ви б’єтеся не з іншою людиною, а з собою, так? Ви просто намагаєтеся бути кращою версією себе».

Скандали з Facebook

З діяльністю популярної соцмережі пов’язана низка гучних скандалів:

  • у 2014-му алгоритм Facebook поширював заклики до етнічного насилля у М’янмі, що сприяло геноциду тамтешнього народу рохінджа;
  • у 2016 році Cambridge Analytica, консалтингова фірма, яка допомагала Дональду Трампу з його президентською кампанією, незаконно скористалася даними користувачів Facebook, щоб створити профілі виборців перед виборами;
  • того ж 2016-го Росія по суті перетворила Facebook на інструмент розбрату та поляризації американців;
  • у 2021 році інформаторка Френсіс Хоген повідомила, що керівники Facebook знали про шкоду своїх продуктів, але все одно робили вибір на користь прибутків і зростання.

Раніше Цукерберг називав «безумною ідеєю» те, що через його соцмережу можуть втручатися у вибори президента США у 2016-му. Тепер він каже таке: «Певні уряди у світі продовжать намагатися повторити таку кампанію. Думаю, що наші команди стали більш вмілими у боротьбі з ними». 

Благодійність

Коли Цукербергу було 26 років, він був серед перших підписантів «Присяги дарування», яку створили Білл Ґейтс, засновник Microsoft, із нині вже колишньою дружиною Меліндою та їхнім другом-мільярдером Ворреном Баффетом. Присяга передбачає обіцянку віддати принаймні половину своїх статків на благодійність.

Марк Цукерберг із дружиною Прісцилою Чен. /Getty Images

Марк Цукерберг із дружиною Прісцилою Чен. Фото Getty Images

«Білл [Ґейтс] щиро переконаний: щоб благодійність працювала і була успішною, людям потрібно нею активно займатися», – каже Цукерберг.

У 2015-му перед народженням доньки Цукерберг із дружиною Прісцилою Чен написали їй листа, в якому пообіцяли віддати 99% своїх акцій Facebook на благодійну місію, яку пізніше вони назвали Chan Zuckerberg Initiative. Сьогодні ці акції коштують близько $103 млрд (плюс $4,2 млрд, які вони вже роздали). 

Якщо подружжя дотримається обіцянки, CZI може стати одним із найбільших благодійних фондів у світі, пропустивши вперед лише Фонд Білла і Мелінди Ґейтс. А залежно від успіхів Meta, то може й не пропустить.

Історія Facebook/Meta в цифрах

  • Коли Facebook стала публічною компанією у 2012-му, її ринкова капіталізація становила майже $82 млрд.
  • Останні три роки акції Meta відстають від індексу S&P 500 на майже 16 відсоткових пунктів, але за результатами п’яти та 10 останніх років компанія випередила індекс на 31 в.п. і 367 в.п. відповідно.
  • У 2021-му акції Facebook сягнули своєї найвищої позначки з оцінкою у $1,1 трлн, а статки Цукерберга виросли до майже $136 млрд.
  • Складний 2022-й: акції тепер вже Meta впали на 75%, чистий прибуток – на 41%, а власний капітал Цукерберга – до $33 млрд.
  • Операційні збитки відділу Reality Labs, який займається розробками для метавсесвіту Meta, сягнули $40 млрд.
  • Horizon Worlds, безплатний застосунок віртуальної реальності Meta, у 2022-му не зміг досягти бажаної кількості активних користувачів: компанія хотіла бачити 500 000 юзерів щомісяця, а отримала менш як 200 000.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні