Марк Цукерберг, засновник і гендиректор Facebook/Meta /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною
Категорія
Найбагатші
Дата

«Я ще довго керуватиму Meta, а ШІ буде всюди». Засновник Facebook Марк Цукерберг дав Forbes USA ексклюзивне інтерв’ю. Ось шість головних тез мільярдера

4 хв читання

Марк Цукерберг, засновник і гендиректор Facebook/Meta Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

Марк Цукерберг, засновник і гендиректор Facebook, яка нині називається Meta, розповів Forbes USA про свій беззаперечний контроль над компанією, про штучний інтелект, метавсесвіт і благодійність.

Корпоративна структура Facebook/Meta

У Facebook подвійна структура акцій, яка дає Марку Цукербергу беззаперечний контроль над компанією. Наразі у нього 99% акцій класу В із привілейованим правом голосу і 61% загального права голосу. Це робить його звільнення неможливим, як і притягнення до відповідальності всередині компанії. 

Цукерберг не бачить у цьому проблеми, а вважає це просто особливістю компанії. «У світі достатньо компаній, у яких великий капітал…але їхня структура лідерства чи ради не дозволяє їм робити великі ставки на майбутнє, – відповідає на це Цукерберг. – Існує не так багато місць, де можливо робити такі довгострокові ставки, які робимо ми». 

«Думаю, що я ще довго керуватиму Meta», – додає він.

Штучний інтелект і метавсесвіт

Метавсесвіт – це частина довгострокового бачення Цукерберга, яке включає не лише віртуальну (VR) і доповнену (AR) реальність, а й штучний інтелект. Як і Білл Ґейтс, він вважає поширення ШІ революційною подією. 

Для втілення цього бачення довелося вдатися до жорстких заходів: у листопаді Цукерберг оголосив про звільнення 11 000 працівників, а цього березня – про ще 10 000. «Минулого року ми ухвалили дійсно важкі рішення, каже він беземоційно. – Це не те, що хочеться робити».

Метавсесвіт – це частина довгострокового бачення Цукрберга, яке включає не лише віртуальну (VR) і доповнену (AR) реальність, а й штучний інтелект. /Getty Images

Метавсесвіт – це частина довгострокового бачення Цукрберга, яке включає не лише віртуальну (VR) і доповнену (AR) реальність, а й штучний інтелект. Фото Getty Images

«Ми намагалися організувати операційну структуру компаній для досягнення двох цілей, – веде далі він. – Одна полягає у тому, щоб працювати ефективніше і швидше створювати кращі продукти. Друга – це мати достатньо фінансових ресурсів для того, щоб втриматися на горбистому шляху до втілення нашого довгострокового бачення. У нас повинні бути гроші, щоб продовжити інвестувати у два наших головних проєкти – ШІ та Метавсесвіт». 

«ШІ буде всюди», – вважає Цукерберг, малюючи нове майбутнє, яке почнеться із ШІ-помічників і закінчиться голограмами колег під час ділових зустрічей. Гендиректор Meta також вважає, що на основі ШІ буде створено цілий набір нових продуктів, серед яких чатбот різних особистостей і персонажів.

Цукерберг розуміє, що ШІ – це ще одна гра в довгу з високими ставками. Але він єдиний акціонер Meta, який має значення, і плюс він терплячий. 

«Треба певний час, щоб створити повноцінні AR-окуляри. І саме на це йде великий відсоток бюджету Reality Labs. Тож коли мене питають про те, на що я витрачаю всі гроші [безрезультатно], наголошую на тому, що не так просто всунути суперкомп’ютер у звичайні окуляри», – зізнається розробник. 

«Навіть якщо лише третина того, на що ти ставиш, спрацює, це все одно матиме цінність для світу», – каже Цукрберг.

Підприємець, схоже, хоче використати ШІ не лише для збагачення, а й для загального блага. Благодійний фонд Цукерберга і його дружини Прісцили Чен – Chan Zuckerberg Initiative (CZI) – планує створити найбільший у світі компʼютерний кластер для ШІ для неприбуткових досліджень. За допомогою цього кластеру дослідники зможуть створювати повноцінні моделі різних людських клітин, щоб зрозуміти, як вони поводяться, коли здорові й коли хворі.

Конкуренти

«Вашу долю визначає не конкурент, а те, як ви виконуєте [свою роботу]», – вважає Цукерберг. – Коли ви вступаєте з кимось у двобій, то ви б’єтеся не з іншою людиною, а з собою, так? Ви просто намагаєтеся бути кращою версією себе».

Скандали з Facebook

З діяльністю популярної соцмережі пов’язана низка гучних скандалів:

  • у 2014-му алгоритм Facebook поширював заклики до етнічного насилля у М’янмі, що сприяло геноциду тамтешнього народу рохінджа;
  • у 2016 році Cambridge Analytica, консалтингова фірма, яка допомагала Дональду Трампу з його президентською кампанією, незаконно скористалася даними користувачів Facebook, щоб створити профілі виборців перед виборами;
  • того ж 2016-го Росія по суті перетворила Facebook на інструмент розбрату та поляризації американців;
  • у 2021 році інформаторка Френсіс Хоген повідомила, що керівники Facebook знали про шкоду своїх продуктів, але все одно робили вибір на користь прибутків і зростання.

Раніше Цукерберг називав «безумною ідеєю» те, що через його соцмережу можуть втручатися у вибори президента США у 2016-му. Тепер він каже таке: «Певні уряди у світі продовжать намагатися повторити таку кампанію. Думаю, що наші команди стали більш вмілими у боротьбі з ними». 

Благодійність

Коли Цукербергу було 26 років, він був серед перших підписантів «Присяги дарування», яку створили Білл Ґейтс, засновник Microsoft, із нині вже колишньою дружиною Меліндою та їхнім другом-мільярдером Ворреном Баффетом. Присяга передбачає обіцянку віддати принаймні половину своїх статків на благодійність.

Марк Цукерберг із дружиною Прісцилою Чен. /Getty Images

Марк Цукерберг із дружиною Прісцилою Чен. Фото Getty Images

«Білл [Ґейтс] щиро переконаний: щоб благодійність працювала і була успішною, людям потрібно нею активно займатися», – каже Цукерберг.

У 2015-му перед народженням доньки Цукерберг із дружиною Прісцилою Чен написали їй листа, в якому пообіцяли віддати 99% своїх акцій Facebook на благодійну місію, яку пізніше вони назвали Chan Zuckerberg Initiative. Сьогодні ці акції коштують близько $103 млрд (плюс $4,2 млрд, які вони вже роздали). 

Якщо подружжя дотримається обіцянки, CZI може стати одним із найбільших благодійних фондів у світі, пропустивши вперед лише Фонд Білла і Мелінди Ґейтс. А залежно від успіхів Meta, то може й не пропустить.

Історія Facebook/Meta в цифрах

  • Коли Facebook стала публічною компанією у 2012-му, її ринкова капіталізація становила майже $82 млрд.
  • Останні три роки акції Meta відстають від індексу S&P 500 на майже 16 відсоткових пунктів, але за результатами п’яти та 10 останніх років компанія випередила індекс на 31 в.п. і 367 в.п. відповідно.
  • У 2021-му акції Facebook сягнули своєї найвищої позначки з оцінкою у $1,1 трлн, а статки Цукерберга виросли до майже $136 млрд.
  • Складний 2022-й: акції тепер вже Meta впали на 75%, чистий прибуток – на 41%, а власний капітал Цукерберга – до $33 млрд.
  • Операційні збитки відділу Reality Labs, який займається розробками для метавсесвіту Meta, сягнули $40 млрд.
  • Horizon Worlds, безплатний застосунок віртуальної реальності Meta, у 2022-му не зміг досягти бажаної кількості активних користувачів: компанія хотіла бачити 500 000 юзерів щомісяця, а отримала менш як 200 000.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні