Категорія
Найбагатші
Дата

Протистояння Марка Цукерберга та Ілона Маска набирає обертів. Запуск Threads лиш підлив олії у вогонь. Як наразі виглядають статки мільярдерів

З виходом у світ нової соцмережі Threads, яка є прямим конкурентом Twitter, боротьба між Ілоном Маском і Марком Цукербергом загострилася. Чи є очевидний переможець?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Запустивши новий додаток мікроблогів Threads – альтернативу Twitter Ілона Маска, гендиректор Meta Марк Цукерберг завдав останньому удару. У відповідь Маск пригрозив судовим процесом проти Meta за неправомірне використання «комерційних таємниць та іншої інтелектуальної власності» Twitter.

Попри ключові відмінності між цими соцмережами, як-то відсутність гештегів і хронологічної послідовності у демонстрації постів, на загал вони дійсно дуже схожі.

Гендиректору Tesla, SpaceX та Twitter є через що хвилюватися: за 24 години після оголошення про запуск Threads до нової соцмережі приєдналося понад 30 млн користувачів. Зірки шоубізнесу (Опра Вінфрі, Шакіра, Дженніфер Лопес), четверо з 15 найбагатших людей за версією Forbes (сам Цукерберг, Джефф Безос, Білл Ґейтс, Майкл Блумберг) і низка брендів (Netflix, Microsoft, McDonald’s, Ford, BBC).

Оптимізм з приводу новинки Цукерберга минулого тижня допоміг підвищити його власні статки, більшість із яких зберігаються у формі акцій Meta, на $1,2 млрд. За даними Forbes, Цукерберг – восьма найбагатша людина у світі.

А от у Маска минулий тиждень був ще кращий, адже він повернув собі перше місце рейтингу найбагатших. Акції Tesla піднялися на 5%, що збільшило його капітал на $8,2 млрд. Станом на пʼятницю (після закриття ринку), статки Маска оцінюються у $246 млрд, а Цукерберга – $103 млрд.

Попри публічні суперечки цей рік для обох мільярдерів складається дуже успішно. У відсотковому співвідношенні власний капітал Цукерберга виріс більше, ніж капітал Маска. У доларовому співвідношенні – попереду Маск.

Від початку 2023-го статки Цукерберга збільшилися на 137%, з $43,8 млрд до $103 млрд. За той же період Маск став багатшим на 68% – його капітал виріс зі $146,5 млрд до $246 млрд. А акції головних активів мільярдерів, якими є Meta і Tesla, піднялися на 141% і 123% відповідно.

Хто кого

Існують й інші параметри, за якими можна порівняти Маска та Цукерберга:

  • Цукерберг вперше став мільярдером у 2008-му, тобто лише за чотири роки після заснування Facebook. На той час він став наймолодшим мільярдером, який самостійно досяг успіху: дебютував у списку «Forbes 400» на 321-й сходинці із $1,5 млрд. Йому було 23 роки. Маск вперше зʼявився у списку мільярдерів Forbes чотири роки по тому – на 634-му місці з $2 млрд.
  • Цукерберг увійшов до списку найщедріших людей США 2023-го за версією Forbes, а Маск – ні. Минулого року Маск подарував акції Tesla, але невідомо, чи дійсно вони пішли на благодійність.
  • У Цукерберга значний портфель нерухомості, який оцінюють у $300 млн. До нього, серед іншого, входять 1500 акрів землі та колишня цукрова плантація на Гаваях. Маск пообіцяв продати більшість своєї нерухомості два роки тому.
  • Маск очолює більше компаній (Tesla, Twitter, SpaceX і Neuralink), що змушує деяких критиків та інвесторів хвилюватися за те, що він відволікається на різні завдання. Цукерберг зосереджує всю увагу на Facebook/Meta, яку він заснував у Гарварді майже 20 років тому.
  • У Маска більше акцій компанії, яка зробила його багатим. Він тримає приблизно 20% акцій Tesla, а у Цукерберга трохи менш як 15% Meta.
  • Маск іммігрував у США з Південної Африки через Канаду та закінчив Університет Пенсильванії у 1997-му. Цукерберг, син дантиста, виріс у штаті Нью-Йорк, округ Вестчестер. Він покинув Гарвард на другому курсі.
  • У Цукерберга троє дітей із його офіційною дружиною Прісціллою Чен (всіх їх назвали на честь римських імператорів). У Маска принаймні девʼять дітей від трьох жінок: одного разу у нього народилася трійня, а двічі – двійня. Одну дитину ексцентричний мільярдер назвав Х. Разом з тим, Маска все ще хвилює зменшення населення.
Протистояння Марка Цукерберга та Ілона Маска набирає обертів. Запуск Threads лиш підлив олії у вогонь. Як наразі виглядають статки мільярдерів /Фото 1

Успіхи минулого тижня

Ось що відбувалося зі статками Маска та Цукерберга минулого тижня (від закриття ринку 30 червня до закриття ринку 7 липня).

Ілон Маск

Власний капітал: $246 млрд

Приріст: $8,2 млрд

Країна: США

Джерело статків: Tesla, SpaceX

Маск повернув собі звання найбагатшої людини світі, просидівши на другому місці шість місяців. Завдяки стрибку цін на акції Tesla на 5% його власний капітал виріс на $8,2 млрд. На вихідних бренд найпопулярніших електромобілів у світі оголосив про рекордне виконання замовлень – майже 500 000 седанів і кросоверів надійшли до своїх власників. Не останню роль у цьому зіграло те, що компанія знизила ціни на свої «зелені» автівки.

Марк Цукерберг

Власний капітал: $103 млрд

Приріст: $1,2 млрд

Країна: США

Джерело статків: Meta

Запуск Threads додав оптимізму аналітикам, тому акції Meta минулого тижня пішли вгору. На понад рік Цукерберг випав із першої десятки найбагатших і лише наприкінці минулого місяця він туди повернувся. Новий продукт і скорочення витрат (включно зі звільненням 21 000 співробітників) у рамках «року ефективності» допомогли Meta підняти акції з ями, у яку вони опустилися у листопаді 2022-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні