Сильвіо Берлусконі, колишній премʼєр-міністр Італії, бізнесмен і мільярдер. /Getty Images
Категорія
Найбагатші
Дата

Один із найбагатших людей Італії. Що створив та на чому заробив $6,8 млрд покійний Сільвіо Берлусконі

Сильвіо Берлусконі, колишній премʼєр-міністр Італії, бізнесмен і мільярдер. Фото Getty Images

Сільвіо Берлусконі помер у понеділок у віці 86 років. Десятиліттями він був незмінним учасником політичної сцени Італії та списку найбагатших людей світу від Forbes. Статки Берлусконі на момент смерті становили $6,8 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Колишній премʼєр-міністр Італії, бізнесмен та мільярдер Сільвіо Берлусконі помер у лікарні Святого Рафаеля у Мілані. Медійний магнат, який став політиком та не один десяток років був важливою фігурою в житті Італії.

Спочатку Берлусконі був нахабним бізнесменом, який створив найбільший у країні медійний конгломерат, а потім став премʼєр-міністром Італії, якому вдалося найдовше втриматися на цій посаді – з часів Другої світової.

Він був неоднозначною особистістю. Кілька заведених розслідувань проти нього тому підтвердження. У 2013-му Берлусконі визнали винним у шахрайстві з податками, а у 2015-му – за хабар колишньому сенатору.

«Із глибоким сумом та щирим співчуттям Fininvest пригадує свого засновника Сільвіо Берлусконі, – пише в зверненні його холдингова компанія Fininvest. – Його креативна сила, підприємницький геній, непохитна справедливість у діях і неймовірна людяність завжди були незмінним активом компанії».

Forza Italia!, політична партія, яку Берлусконі заснував у 1994-му, зробила допис у Twitter зі словами «Прощавай, президенте».

Офіційну причину смерті ще не повідомлено, але в квітні у Берлусконі діагностували лейкемію. Тоді його госпіталізували на 45 днів через легеневу інфекцію.

9 червня він знову потрапив до лікарні для «чергових аналізів».

Один із найбагатших італійців

Після дебюту в рейтингу світових мільярдерів за версією Forbes у 1988-му із $1 млрд статків Берлусконі був його учасником аж до смерті.

Власний капітал Берлусконі на момент його смерті становив $6,8 млрд, основна частина його – інвестиції в медіагрупу Fininvest, за оцінкою Forbes. Їй належать акції медіакомпанії MediaForEurope, видавництва Mondadori та італійського банку Banca Mediolanum.

інфографіка Forbes Ukraine

інфографіка Forbes Ukraine

Берлусконі безпосередньо володів 61,2% Fininvest, за даними звітності компанії. По 7,65% акцій належать його старшим дітям Марині та Пʼєру Сільвіо. Дітям від другого шлюбу з акторкою Веронікою Ларіо: Елеонорі, Барбарі та Луїджі належать по 7,14% акцій Fininvest.

Марина є головою Fininvest із 2005-го, а Барбара, Луїджі та Пʼєр Сільвіо входять до складу ради директорів компанії.

Життєвий шлях Берлусконі

Берлусконі народився в Мілані в 1936-му. Закінчивши місцеву школу, продавав порохотяги та співав у нічних клубах та на круїзних кораблях, поки не закінчив юридичний факультет Університету Мілана в 1961-му. Його звільнили від обовʼязкової служби в армії (нібито через те, що він перша дитина в родині).

Закінчивши університет, заснував компанію нерухомості в Мілані. Три роки по тому одружився з Карлою Лусією Елвірою Далль’Ольо, з якою в нього народилося двоє дітей: Марина та Пʼєр Сільвіо.

Компанія нерухомості Берлусконі розрослася до імперії у 1970-х, коли він придбав землю та розбудував житлові комплекси по всьому Мілану й у регіоні Ломбардія. Район Milano 2 він збудував з нуля, тепер там живуть майже 6000 мешканців.

У 1977-му Берлусконі став кавалером ордену «За заслуги» – однієї з найвищих відзнак Італії. Після цього йому дали прізвисько «Лицар». Після того як його визнали винним у шахрайстві з податками у 2013-му, він добровільно зрікся титулу.

Маттео Сальвіні, Сільвіо Берлусконі, Джорджія Мелоні /Getty Images

Маттео Сальвіні, Сільвіо Берлусконі, Джорджія Мелоні - лідери діючої коаліції Італії. Фото Getty Images

У 1980-му, за чотири роки після купівлі телестанції в Мілані, Берлусконі націлився на телевізійну монополію в країні, яка тоді належала державній компанії RAI. Він перетворив свою Canale 5 на найбільшу приватну телемережу в Італії.

Капітал майбутнього мільярдера почав збільшуватися у 1980-х, коли він узявся скуповувати телестанції по всій країні. Італійцям він, ймовірно, найбільше запамʼятався як власник провідної футбольної команди Італії «Мілан», яку він купив у 1986-му.

У 1985-му Берлусконі розлучився з першою дружиною, а за пʼять років одружився з Веронікою Ларіо.

На початку 1990-х величезний корупційний скандал підірвав статусність політичного класу Італії й призвів до розпаду головних політичних партій. Тоді Берлусконі побачив можливість капіталізувати свою популярність у країні.

У 1994-му він створив правоцентристську партію Forza Italia! («Вперед Італія!»), яка несподівано здобула перемогу на виборах. Тоді їй вдалося завоювати більшість у парламенті, отримавши 43% голосів у коаліції разом із правою регіональною партією «Північна ліга». Так він уперше став премʼєром. Але тоді йому не вдалося довго втриматися на посаді: хитка спілка розвалася вже до кінця року, а на виборах 1996-му він програв.

Пʼять років в опозиції не пройшли без інцидентів.

Політику Берлусконі довелося захищатися у корупційних справах, серед яких звинувачення в незаконних пожертвах італійській соціалістичній партії 1991-го та в бухгалтерському шахрайстві, що повʼязано з Fininvest. Обидві справи закрили.

У 2001-му він знову став премʼєром Італії після перемоги партії на виборах. На посаді залишався до 2006-го, відзначившись відправленням італійських військ на війни в Іраку та Афганістані. На регіональних виборах Берлусконі програв, що призвело до його відставки в 2005-му.

Берлусконі балотувався на національних виборах у 2006-му, але програв. За два роки недовготривала лівоцентристська адміністрація, яка була після нього, розпалася, і він виграв наступні національні вибори, ставши премʼєром втретє.

На той час Берлусконі вже заплямував себе кількома розслідуваннями. За життя проти нього порушили понад 20 справ за різними звинуваченнями: від зловживання владою до використання послуг неповнолітніх секс-працівниць. Усі ці справи закривали або політика було виправдано, окрім вищезгаданих звинувачувальних вироків 2013-го і 2015-го.

Третім терміном на посаді премʼєра він побив рекорд найдовшого перебування в цьому кріслі з часів заснування Італійської республіки у 1946-му. Та в 2011-му Італію спіткала глибока економічна рецесія через боргову кризу єврозони. Берлусконі пішов у відставку, щоб звільнити шлях для технократичної адміністрації на чолі з економістом Маріо Монті.

Повернувшись до Сенату після загальних виборів у вересні 2022-го, на момент смерті Берлусконі був сенатором від партії Forza Italia!, яка здобула 8% голосів та приєдналася до коаліційного уряду премʼєрки Джорджії Мелоні

Getty Images

Італійський премʼєр, який найдовше тримався на посту з часів Другої світової, помер у понеділок у віці 86 років. Десятиліттями він був незмінним учасником політичної сцени країни і списку найбагатших людей світу за версією Forbes. Фото Getty Images

У 2012-му Берлусконі та Ларіо розлучилися після трьох років життя нарізно.

Навіть після відставки з поста премʼєра Берлусконі не завʼязав із політикою чи бізнесом: він продовжував контролювати Fininvest і залишався лідером Forza Italia! до смерті.

З травня 2019-го до жовтня 2022-го був членом Європарламенту.

Футбольний клуб «Мілан» Берлусконі продав китайським інвесторам у червні 2017-го за $630 млн, але вже у 2018-му повернувся у футбол, купивши клуб «Монза».

Під час пандемії Берлусконі пожертвував близько $12 млн рідному регіону Ломбардія, який дуже постраждав від COVID-19. Гроші використали на будівництво нової лікарні на місці колишнього виставкового центру в Мілані.

У Берлусконі залишилися пʼятеро дітей, брат Паоло та 17 онуків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні