Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради. /Олександр Чекменьов. Ілюстрація Анна Наконечна
Категорія
Гроші
Дата

Телефон Гетманцева та натяки податкової про хабар. Як бізнес вже рік намагається вирішити проблему блокування податкових накладних і відшкодування ПДВ

Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради. Фото Олександр Чекменьов. Ілюстрація Анна Наконечна

Під час великої війни українські експортери зіштовхнулися не лише з логістичними проблемами, а й з податковими. Через блокування податкових накладних і затримки з відшкодуванням ПДВ бізнес втрачає сотні мільйонів гривень. Як влада та підприємці намагаються це вирішити

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ще у травні 2022 року держава повернула відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) експортерам, однак з того часу ця тема залишається однією з найбільш гострих проблем українського бізнесу.

Минулого року затримка з відшкодуванням могла тривати понад 8 місяців. Деякі з опитаних Forbes експортерів і досі не отримали відшкодування за 2022-й. 

Інша велика проблема – блокування податкових накладних. У жовтні Кабмін прийняв постанову №1154 та запровадив більш ретельну перевірку податкових накладних. Нові правила призвели до блокування понад 1 млн податкових накладних. Бізнес і досі скаржиться, що під блокування потрапляє не тільки схемний, а й «білий» бізнес.

Де корінь проблеми, яку влада та бізнес не можуть вирішити понад рік? Підприємці, з якими спілкувався Forbes, вказують на Державну податкову службу. Троє співрозмовників розповіли про випадки, коли податківці пропонували вирішити проблеми бізнесу за хабар.

Що з цим робити? Голова фінансового комітету Данило Гетманцев неодноразово закликав бізнес звертатися до нього особисто з проблемних питань. Зрештою непрості відносини між бізнесом і податковою підштовхнули нардепів до перезавантаження керівництва держоргану, розповіли два нардепи з фінансового комітету Верховної Ради.

Як підприємці співіснують із податковою та які проблеми потрібно вирішити в першу чергу?

Як бізнес намагається повернути ПДВ

Урядовці та нардепи визнають проблему з відшкодуванням ПДВ, однак пояснюють це дефіцитом бюджету й відсутністю грошей на казначейському рахунку. Відшкодування ПДВ йде у третій черзі – після військових видатків і соціальних виплат, розповідав в інтервʼю Forbes Гетманцев наприкінці грудня 2022 року. Тоді заборгованість бізнесу становила близько 7 млрд грн.  

За даними Мінфіну, зараз ситуація суттєво покращилася. За статистикою міністерства, наданою на запит Forbes, якщо у лютому 2023-го заборгованість становила 1,9 млрд грн по 971 платнику, то вже в березні боргу не було. 

Проте, дані Мінфіну охоплюють не всі кейси — йдеться лише про відшкодування, яке погодила податкова. Тобто без урахування ПДВ, яке «зависло» під час документальних перевірок, у судах чи заблоковано через начебто «російський слід».

Тому на руках у бізнесу зовсім інші показники. Компаніям Agricom Group належать відшкодування ПДВ на 35 млн грн, каже виконавчий директор та співвласник Петро Мельник. «Це вісім місячних окладів усіх працівників групи компанії», – додає він. 

Близько 181,6 млн грн ПДВ заблоковано у групи аграрних компаній «Прометей», каже її власник Рафаель Гороян.

Рафаель Гороян, власник компанії «Прометей»

Рафаель Гороян, власник компанії «Прометей»

Болюча для бізнесу причина відмови у відшкодуванні ПДВ – «російський слід» у контрагентів. З таким кейсом зіштовхнулась компанія «Сентравіс», головним постачальником якої є завод «Дніпроспецсталь». За даними YouControl кінцевим бенефіціаром є громадянка Франції Наталія Селіванова. У березні 6,8% акцій заводу, якими володіла Марченко, було арештовано. Проте, саме підприємство продовжує працювати.

«У такому випадку держава повинна або націоналізувати підприємство, або дозволити йому працювати, – вважає засновник і СЕО «Сентравіс» Юрій Атанасов. – Бізнесу важко шукати собі контрагентів, адже незрозуміло, де наступного разу може зʼявитися «російський слід».

Наразі, «Сентравіс» не співпрацює з «Дніпроспецсталь», але за минулими контрактами у компанії не відшкодовано ПДВ на 160 млн грн, додає Атанасов. «Близько 90% зараз – імпортуємо. А отже ці гроші працюють не на українську економіку, а на міжнародну», – констатує він.

«Російський слід», хабарі на місцях та інші причини блокування податкових накладних

Ще одна проблема, яка суттєво гальмує бізнес – блокування податкових накладних. Рішення зробити правила перевірки накладних більш жорсткими восени 2022-го у Мінфіні пояснювали численними маніпулюваннями з ризиковими товарами. Станом на лютий 2023 року виявлено схем на понад 26 млрд грн, каже нардеп Гетманцев, посилаючись на інформацію Мінфіну. 

За даними міністерства, у березні заблоковано 0,79% від загальної кількості податкових накладних, це у два рази менше, ніж у листопаді 2022-го (1,6%), коли Кабмін запровадив більш жорсткі норми перевірки. «Фактично ми вийшли на докризові показники», – каже Гетманцев. 

Ситуація з блокуванням залежить від регіону, зазначає Мельник з Agricom Group. Компанія працює у Київській, Чернігівській та Житомирській областях. На Київщині та Чернігівщині, де функціонують підприємства групи, всі процеси ще з осені зрушились у позитивному напрямку, як із блокуванням податкових накладних, так і з відшкодуванням ПДВ, каже Мельник. 

А от у Житомирі, де також працює Agricom Group, ситуація протилежна – податкові накладні блокуються, а два підприємства внесені до списку ризикових, що означає автоматичне блокування всіх податкових накладних.

СЕО «Сентравіс» Юрій Атанасов

СЕО «Сентравіс» Юрій Атанасов

У компанії «Прометей» проблема також повʼязана з регіонами. Компанія працює у Миколаївській області, але на початку війни регіон перебував під сильними обстрілами, податкова там припинила роботу, а бізнес перевели на Волинь. «Зараз компанія де-факто та де-юре знаходиться в Миколаєві, але блокування триває на Волині», – каже Гороян. Наразі заблоковано податкових накладних на 182,9 млн грн.

Проблеми з податковою на Житомирщині Мельник з Agricom Group повʼязує з бажанням заробити на проблемах бізнесу. «На початку осені мої підлеглі отримали усну пропозицію від співробітника Головного управління ДПС у Житомирській області за певний відсоток розвʼязати питання з відшкодуванням ПДВ, – стверджує він. – Звичайно ж, ми відмовилися співпрацювати на запропонованих умовах. І, схоже, як результат, – маємо кризу в роботі підприємств Житомирського кластера».

Три інші співрозмовники серед українських експортерів також кажуть про випадки вимагання хабарів з боку співробітників податкової. Усі попросили не називати їхніх імен та назв компаній через побоювання додаткових проблем для бізнесу. 

«Наші колеги були на зустрічі у податковій, а ввечері вже отримали дзвінок із пропозицією швидко розвʼязати питання за винагороду», – каже один із представників найбільших експортерів на правах анонімності. За розвʼязання проблем, за словами співрозмовників у компаніях, вимагають від 5 до 15% від суми заблокованого. 

Телефон Гетманцева та реформа податкової 

Голова фінкомітету Ради Гетманцев майже у кожному інтервʼю або публічному виступі закликає бізнес звертатися до нього у разі виникнення проблем з податковою або іншими фіскальними органами. Під час кризи з блокуванням податкових накладних нардеп отримував по пʼять дзвінків на день, зараз – 3-4 на тиждень, розповідає він.  

«Податкова працює у штатному режимі, та мій запит це скоріше можливість врегулювати спірні моменти. Я охоплюю невеликий відсоток звернень», – каже Гетманцев.

Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради.

Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради.

На прохання Forbes співвласник Agricom Group Петро Мельник звернувся до Гетманцева з проблемою корупції у Житомирський податковій. «Перетелефонував майже одразу та обіцяв зʼясувати це питання», – каже Мельник.

Голова фінансового комітету ВР каже, що звернутися до нього може будь-який бізнес, головне детально та чітко викласти проблему, а не оперувати загальними фразами. Як він може втрутитися? Гетманцев формує депутатський запит щодо перевірки інформації, і якщо вона підтвердилась, податкова має ініціювати внутрішнє розслідування. «Бувають ситуації, коли податкова дійсно допустилася помилки, але є випадки, коли бізнес намагається маніпулювати. Тому важливо розібратися», – каже Гетманцев. 

Інколи зʼясування проблеми може тривати тижнями. Компанія «Прометей» звернулася до Гетманцева ще у середині березня, але досі не отримала відповіді, чому у неї заблоковані накладні та не можна отримати відшкодування ПДВ. «Ми знаходимося на постійному звʼязку, але розвʼязання питання поки немає», – каже власник групи «Прометей» Гороян.

Компанія «Сентравіс» також зверталася до фінансового комітету, але відповіді так і не отримала. «Спілкувалися з Гетманцевим, але реакції не було», – каже Атанасов.

Гетманцев апелює, що зʼясування всіх обставин справи може займати місяць, але якщо бізнес дійсно має рацію, то результат також буде. Цього року змінено керівництво податкової у Рівненській та Сумській областях саме за запитом бізнесу, каже Гетманцев.

У фінансовому комітеті зрештою планують комплексно вирішити проблему та вже готують закон, який має перезавантажити керівництво податкової, каже нардеп фінансового комітету Ольга Василевська-Смаглюк. «Проблеми, з якими зіштовхнувся бізнес, показують, що податкова не працює як слід», – вважає вона. 

Реформа полягає у запровадженні прозорого конкурсу на керівництво податкової з залученням міжнародних експертів. Процедура буде схожа на конкурс з пошуку очільника Національного антикорупційного бюро (НАБУ), каже Железняк. Схожі закони вже зареєстровані для перезавантаження керівництва Бюро економічної безпеки (БЕБ) та митниці. «Аналогічний закон для податкової у найближчі тижні буде поданий до ВР», – каже Железняк. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні