Категорія
Компанії
Дата

Великий гід з українських кавʼярень. Хто володіє найбільшою кавовою мережею в Україні – Aroma Kava, OKKO чи McDonalds? Залежить від того, що вважати кавʼярнею

Forbes склав перший список найбільших мереж кав'ярень в Україні. Кому вони належать і як влаштовані? Бонус: хто серед лідерів в інших форматах закладів харчування, в яких кава теж на провідному місці.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

В Україні працює близько 6000 кавʼярень, йдеться в даних української системи автоматизації закладів Poster. За 2023 рік сегмент збільшив виторг на 31%. «Відвідуваність закладів зросла на 9% порівняно з попереднім роком, середній чек – майже на 20%, з 82 до 98 грн», – розповідає співвласник та CEO Poster Родіон Єрошек.

«Кавовий ринок має тенденцію до зростання. У другому півріччі 2023 року, за даними Poster, відкрилося на 46% більше кав’ярень, ніж за такий самий період 2022-го, – каже Єрошек. – Переважно у Києві близько 300 закладів». Майже в п’ять разів менше кав’ярень відкрилося в Одесі, ще трохи менше у Дніпрі та Львові. На пʼятому місці – Харків, який продовжує відновлюватися та працювати попри постійні обстріли, додає CEO Poster. Найбільш плідними місяцями для появи нових кавʼярень стали серпень і жовтень.

Forbes зʼясував, хто найбільші гравці на цьому ринку.

Як ми рахували

Що вирізняє кав’ярні з-поміж інших закладів харчування, де кава також серед ключових продуктів?

«Ми відштовхуємось від якірного продукту – на чому спеціалізується обʼєкт, – говорить засновник Національної ресторанної премії «Сіль» Андрій Скіпʼян, власник компанії Hoteliero. – Якщо це зерно, то перед вами кавʼярня, але якщо випічка або кондитерські вироби, то це кавʼярня-пекарня або кондитерська. І кава там – другорядний продукт».

Для складання списку найбільших кавових мереж і підрахунку кількості закладів ми використали інформацію офіційних ресурсів закладів та їхніх кол-центрів, а також публічні інтервʼю та коментарі власників. Forbes також проконсультувався з командою української системи автоматизації закладів Poster та ресторанної премії «Сіль» щодо учасників та формату списку. 

Дані про кількість вказано станом на 27 грудня 2023 року. Інформація про власників брендів – зі інформаційної системи УКРНОІВІ. Власників компаній – із системи YouСontrol. 

Наймасовіші. Франшизи й «равлики»

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні