«Вишкіл капітанів» готує нових командирів – гуманних, кмітливих, здатних мислити критично. На фото – третій випуск командирів школи /Валентин Кузан
Категорія
Лідерство
Дата

Примножувати силу. «Вишкіл капітанів» виховує військових лідерів нового зразка. Чому їх вчать і як виглядає офіцерське лідерство у бою

«Вишкіл капітанів» готує нових командирів – гуманних, кмітливих, здатних мислити критично. На фото – третій випуск командирів школи Фото Валентин Кузан

Проєкт «Вишкіл капітанів» готує нових командирів – гуманних, кмітливих, здатних мислити критично. У школу інвестують IT-компанії Genesis, SKELAR та інші. Як офіцери, які пройшли «Вишкіл», змінять ситуацію на полі бою

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Коли ви завершите навчання і повернетесь до батальйонів, пам`ятайте: результат війни залежитиме значною мірою від вас, – звертається до повної зали командувач Сил ТрО ЗСУ генерал-майор Ігор Танцюра. – Від вашої сумлінності, навченості, лідерських якостей. Від того, як добре ви згуртуєте людей та поведете їх у бій. Від того, як вмотивуєте їх власним прикладом». Аудиторія командувача – курсанти «Вишколу капітанів», що готує офіцерів Сил тероборони.

Виступ слухає третій набір курсу. В березні «Вишкіл» випустив другий – семитижневий інтенсив пройшли 87 офіцерів. Курс закінчили не всі: трьох слухачів було відраховано. Із тими, хто не готовий повністю присвятити себе навчанню, у «Вишколі» прощаються без сантиментів. Погано навчаєшся – забрав місце іншого офіцера.

Валентин Кузан

Випуск третього набору «Вишколу капітанів» Фото Валентин Кузан

Валентин Кузан

Випуск третього набору «Вишколу капітанів» Фото Валентин Кузан

Валентин Кузан

Випуск третього набору «Вишколу капітанів» Фото Валентин Кузан

Валентин Кузан

Випуск третього набору «Вишколу капітанів» Фото Валентин Кузан

Валентин Кузан

Випуск третього набору «Вишколу капітанів» Фото Валентин Кузан

Валентин Кузан

Випуск третього набору «Вишколу капітанів» Фото Валентин Кузан

Валентин Кузан

Випуск третього набору «Вишколу капітанів» Фото Валентин Кузан

Валентин Кузан

Випуск третього набору «Вишколу капітанів» Фото Валентин Кузан

Попередній слайд
Наступний слайд

«Будьте чесними під час іспитів та випробувань, – наставляє слухачів бригадний генерал і заступник командувача Сил ТрО Сергій Собко. – В бою не буде шпаргалок. Найвищі бали отримаєте, коли ворог тікатиме або буде знищеним».

Цільова «Вишколу капітанів» – командири роти. «Ми зробили ставку на розвиток навченості та бойової спроможності командирів середньої ланки, – пояснює Танцюра. – На тих офіцерів, які планують бій та командують людьми. Тільки навчений, сильний та вмотивований командир здатен перетворити підрозділ на ефективну бойову одиницю». Програма-мінімум – до кінця року дати навички планування бою 500 офіцерам.

Швидка підготовка офіцерів середньої ланки наближає перемогу. Для теперішньої протяжності фронту завжди чогось бракуватиме – озброєння, людей, припасів, каже Собко. «Справжній лідер виконає завдання навіть із мінімальним забезпеченням, – додає генерал. – А погано підготовлений командир не досягне мети, хоч матиме все найкраще».

Собко виводить формулу боєздатності підрозділу: лідерство, помножене на дисципліну, зброю та підготовку. Слабкість офіцера нівелює будь-які переваги.

Військове управління досліджують і у Центрі лідерства Українського католицького університету. Там працюють із канадською моделлю 11 чеснот лідера – це, зокрема, драйв, сміливість, чесність і смиренність. Дослідження цивільного та військового лідерства, яке проводили в центрі, показало: що більше офіцер розвинений у 11 чеснотах, то більше в нього шансів досягти цілі, незважаючи на брак ресурсів.

«Допомагає кмітливість, – каже виконавчий директор Центру лідерства Андрій Рождественський. – Коли немає ресурсу, але є сильний характер, ви подумаєте: що зробити, аби це заграло новими барвами?».

Ухвалюючи горизонтальні рішення, військовослужбовці виграють найважливіше – час, каже Максим Зінчук, операційний менеджер фонду «Повернись живим». Фонд підтримує «Вишкіл» з пілотного курсу, забезпечуючи слухачів ноутбуками, планшетами й іншими матеріалами для навчання. «Командири російської армії в полях чекають на дозвіл вищого командування, – додає Зінчук. – Децентралізоване планування та виконання операції дає нам перевагу».

Радянська військова система була технікоцентричною: можна втратити скільки завгодно особового складу, а виробляти техніку – довго і дорого, описує Рождественський. В арміях НАТО найвищою цінністю є людина. Важливо, щоб такий пріоритет був і в українському війську, каже Рождественський.

«Маленька радянська українська армія не зможе перемогти велику радянську російську армію, – додає він. – Маленька європейська – зможе».

Навчити перемагати

У кімнаті – з десяток людей. Над картою схилилися командир батальйону, начальник штабу, офіцери з розвідки, логістики, вогневої підтримки, протиповітряної оборони тощо. Штаб ухвалює план наступу та формує бойовий наказ командирам роти.

Так виглядають заняття у групах «Вишколу капітанів». Кожен слухач витягує посаду та відіграє її протягом тижня. Потім міняються ролями, щоб побачити більше рівнів відповідальності та обов’язків.

В одному з таких уроків брав участь Зінчук із «Повернись живим». Отримав роль начальника підрозділу переносних зенітно-ракетних комплексів. Його враження? Сподобалася надзвичайна увага до деталей. «Треба було враховувати маршрут відходу, настрої місцевого населення – чи можуть люди розповісти ворогу про локацію наших військ, – описує Зінчук. – Погодні умови, в’язкість ґрунту тощо». 

надано пресслужбою

Одна із навичок, яку опановують офіцери на «Вишколі» – робота з картами та оверлеями Фото надано пресслужбою

Після 2014 року армія почала перехід до військових стандартів НАТО. Програма «Вишколу» побудована на алгоритмах та інструментах, якими послуговуються в арміях США та Великої Британії. Навчальний процес, в якому студенти приміряють посади офіцерів штабу – адаптована процедура Military Decision Making Process, або MDMP. Це механізм ухвалення військових рішень, що складається із семи етапів – від отримання бойового завдання до розроблення способу дій та, зрештою, віддання наказу.

Курс також спирається на американський інструмент TLP (Troop Leading Procedures) та британський Combat Estimate. «Вони називаються по-різному, але принцип один: детальний аналіз кожної обставини», – каже операційна менеджерка «Вишколу» із позивним Феміда. У квітні школа зробила публічними навчальні матеріали і відео з одноосібного планування бою, призначені для командирів. Вони доступні онлайн для всіх.

У британських колег «Вишкіл капітанів» узяв не лише інструментарій, а й основний принцип: учити не що думати, а як. В армії Великої Британії існує формат аналізу за трьома табличками: фактор – дедукція – висновок. «Іде сніг. Отже, люди будуть мерзнути, – наводить приклад Феміда. – Значить, треба робити коротшими чергування, щоб вони не хворіли». Українські інструктори курсу додали ще дві колонки наслідків, аби поглибити аналіз.

За кожним інструктором «Вишколу капітанів» закріплено власну групу. Всі вони – бойові офіцери та командири рот. Пройшовши курси навчання у Великій Британії, інструктори проаналізували уроки, зробили поправку на український військовий статут, реалії війни з Росією та склали унікальну програму. На вході та виході – українські стандарти, кроки – американські TLP та MDMP, інструменти – з британської Combat Estimate.

Офіцер, керівник департаменту в IT-компанії та інструктор «Вишколу капітанів» Андрій Барсуков розпочинає викладання зі знайомства з групою. Розповідає свою історію та дає слово слухачам. «Одразу з’являється спільне: а ми з вами сусіди, а ми ваш батальйон заміняли, – каже Барсуков. – Без взаємодії неможливо ефективно навчатись».

Один із принципів курсу – рівний навчає рівного. Барсуков намагається бути доступним для відповіді на будь-які запитання, пояснює, доки не зрозуміє кожен. Але залишає кордони: вони – побратими, а не браття.

Поведінка інструкторів – теж урок для студентів. Лідерство – це конкретні вчинки, вважають у школі. Тож викладачі показують: лідер спілкується віч-на-віч і стежить за побутом бійців. 

надано пресслужбою

Офіцери мають вміти застосовувати знання в умовах бою. На фото – тренінг із рекогностування на місцевості Фото надано пресслужбою

Фокус програми – ухвалення військових рішень. Проте курс – живий організм. Команда опитує учасників, їхні відгуки та побажання враховуються в програмі. Побачивши, що слухачам недостатньо загальновійськової бази, цей модуль розширили. Уроки роботи з програмним забезпеченням «Кропива», системою Delta і курс аеророзвідки теж з’явились у розкладі за ініціативою студентів.

Офіцерів навчають загальнорозвивальних дисциплін: філософії російсько-української війни, історії України, міжнародного гуманітарного права. Один із модулів – лідерство і медіаграмотність. У ньому слухачі розігрують ситуації, де ставлять себе на місце командира та підпорядкованих.

Лекцій у «Вишколі» немає. До заняття слухачам видають матеріали, які треба вивчити, а на уроці група дискутує та веде діалоги. Інструктори можуть провокувати учнів етичними завданнями. «Чи ви стрілятимете по мосту, на якому стоїть Путін, якщо поруч із ним дитина?» – наводить приклад Феміда.

Вирушаючи у «Вишкіл капітанів», командир стрілецької роти із позивним Скіф хвилювався, що йому буде нудно. Дарма. «Те, що розповідають на курсі, ми проходимо і на практиці – на карті і на місцевості», – каже Скіф. Які нові навички він опанував? Зокрема, роботу з оверлеями – прозорими шарами, на які можна наносити додаткову інформацію і накладати на карту для наочності.

«Багато людей навчаються в позакласний час і в суботу, – каже Зінчук із «Повернись живим». – Їм подобається».

Додатковий елемент програми – гостьові спікери. Засновниця Центру стратегічних комунікацій Любов Цибульська розповідала про гібридні операції Кремля в Україні, бойові комбати – про прийняття рішень в успішних та неуспішних операціях. 

«Аудиторія «Вишколу капітанів» – одна з найкращих, для яких я виступав, – каже CEO та засновник IT-компанії SKELAR Макс Штепа. – Це нове покоління армії».

У березні Штепа проводив семінар про уроки лідерства, які отримав за час управління SKELAR. Його компанія – одна з головних партнерів «Вишколу». Спілкування з курсантами показало Штепі: інвестувати в цю програму було правильним рішенням. «Якісна освіта може змінити Збройні сили України», – певен він.

Думку Штепи поділяє Володимир Многолєтній, співзасновник та CEO Genesis – ще одного головного партнера школи. Genesis і компанії з його екосистеми – AMO і Universe, разом із appflame та Headway, підтримали курс, узявши на себе частину витрат і виділивши людей для допомоги з організацією.

Чому бізнес вкладається у військову освіту? Це – інвестиція з високою рентабельністю, кажуть Многолєтній і Штепа. 

надано пресслужбою

Практична робота на «Вишколі капітанів» Фото надано пресслужбою

Понад п’ять років благодійні проєкти Genesis фокусуються на освіті. У вересні 2022-го компанія запустила навчальний курс зі створення цифрових продуктів, який пройшло 15 000 українців. Власна школа Genesis випустила вже кілька тисяч IT-спеціалістів. «Долар, який ми вкладемо в освіту, кращий за долар, який ми проінвестуємо в будь-який інший проєкт», – каже Многолєтній.

З початку вторгнення SKELAR запустила три центри навчання тактичної медицини. Стільки ж з’явиться незабаром. Щомісяця курси проходитимуть понад тисячі солдат і медиків. Побачивши масштаб впливу, у SKELAR вирішили: варто інвестувати якомога більше в освітні програми. 

Капітани виграють війни, цитує Многолєтній знайомого, який закінчив американську Військову академію Вест-Пойнт. Що більше офіцерів грамотно управлятимуть підрозділами на полі бою, то більший вплив проєкту, каже засновник Genesis. 

«Наша мета – допомогти навчити 500 офіцерів, – додає він. – У кожного – близько сотні людей у підпорядкуванні. Вплив – майже 50 000 бійців. Це фантастично багато».

надано пресслужбою

Командувач Сил ТрО ЗСУ генерал-майор Ігор Іванович Танцюра підписує меморандум про співпрацю з керівником фонду «Повернись живим» Тарасом Чмутом на відкритті першого набору «Вишколу капітанів» Фото надано пресслужбою

Нові військові лідери

Сергій Дмитрієв служить капеланом вісім років. Відвідуючи навчальні заходи для офіцерів, він завжди замислювався: як це працює на полі бою? «Можеш накреслити собі на карті танки, артилерійські системи, з десяток усього, але в житті все буде інакше, – міркує він. – Хтось злякається, не почує команди, не послухає наказ».

Приклад офіцерського лідерства Дмитрієв побачив у 2014 році. Полковник 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького обороняв позиції в районі Нью-Йорка на Донеччині. Утримував лінію фронту з одним батальйоном майже пів року, використовуючи кмітливість і вводячи ворога в оману, описує Дмитрієв.

«Гостріший за зброю лише розум», – каже капелан.

Коли випускник «Вишколу» Скіф повернувся у підрозділ, усім – від солдатів до командирів – було цікаво, чого його вчили. «Питали, як правильно писати бойовий наказ – телефонували навіть командири», – каже він. Ця ідея була закладена у курсі: виховати агентів змін.

Після «Вишколу» офіцери знають, як планувати операції з мінімальними втратами. Вміють аналізувати навколишнє середовище, бачать, що варто делегувати, а що – брати на себе. 

надано пресслужбою

«Багато людей навчаються в позакласний час і в суботу, – каже Зінчук із «Повернись живим». – Їм подобається» Фото надано пресслужбою

Школа не тільки навчає, а й створює спільноту. «Армія має давати приклади взаємодії, колективної відповідальності, опіки, відчуття спини побратима», – каже інструктор «Вишколу» Барсуков.

Феміда згадує, як одного зі студентів відрахували за порушення правил. Він попросив начальника штабу взяти його назад – той сказав просити в однокурсників. «Вони вимуштрували його так, що наприкінці курсу він мав дуже гарні оцінки», – каже директорка.

Вміння будувати взаємини та комунікувати з побратимами критично важливе. На фронті атмосфера перетворюється на конкретні дії, говорить головний сержант 47-ї ОШБр Валерій Маркус.

«Якщо ваші люди не підходять до вас по поради, це вже не ваші люди, – розповідав Маркус сержантам своєї бригади. – Для сержанта це смерть». Кожен боєць має бачити командира і чути його голос, додає отець Дмитрієв. Хоча б у рацію – це означає, що він поруч. 

В арміях НАТО софт скілам офіцерів приділяють окрему увагу. Рождественський з УКУ проводить триденні курси з військового лідерства, спираючись, зокрема, на алгоритми американської армії. На курсі військового лідерства Вест-Пойнт спочатку проходять розвиток характеру лідера, каже він. Потім – навчаються приймати рішення, розвивати емоційний інтелект, управляти конфліктами. 

Обов’язкові програми навчання військового лідера у США – коучинг, менторинг, ментальна підтримка. Вони потрібні і в українській армії. «Ми відрізняємося від ворога мотивацією військового, – каже Дмитрієв. – Командир може її надавати». 

надано пресслужбою

Програма-мінімум – до кінця року дати навички планування бою 500 офіцерам Фото надано пресслужбою

Як «Вишкіл капітанів» змінює армію? «Поки що немає критичної маси випускників, аби ми бачили: у цьому батальйоні – 5–10 наших слухачів, і його результативність змінилася», – каже Феміда. Проєкт – поки стартап, робити висновки можна буде за шість місяців, вважає Многолєтній.

Команда «Вишколу» планує за три та за шість місяців опитати випускників, їхніх керівників і підпорядкованих про те, що вони використовують, а що не знадобилося в бою. У планах – формування спільноти випускників, курси підвищення кваліфікації, вузькоспеціалізовані програми для лідерів і командирів.

Американський центр тренувань військових «Форт Беннінг» виховує армійських лідерів з 1918 року. Базове тренування солдатів у центрі триває до 14 тижнів. Капітанський курс – вісім місяців, і на нього набирають найкращих з найкращих, каже директорка «Вишколу капітанів».

«Якби не воєнний час, ми б проводили набір за цією самою логікою, – додає Феміда. – Але зараз на посадах у ТрО – вчорашні цивільні. Їх треба готувати».

Війську потрібні освічені офіцери та їхні навички, тому швидкість так важлива, погоджується Зінчук із «Повернись живим». «Після перемоги курс може стати тривалішим – семестр чи два», – додає він.

Програма-мінімум для Genesis, SKELAR та інших бізнесів-партнерів – допомогти країні у війні. Програма-максимум? Український Вест-Пойнт. 

Курси можуть перетворитися з інтенсиву для капітанів на освітній заклад зі спеціалізаціями для різних типів військ, вважає Штепа. «Мені дуже хотілося б, щоб ця ініціатива привела до якісних змін військової освіти в Україні», – каже він.

«Оцінюю задоволеність у 9 з 10, – каже Многолєтній про інвестицію у «Вишкіл капітанів». – А 10 з 10 не буває».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні