Категорія
Життя
Дата

Мистецтво визначати пріоритети, підручник зі створення культури ефективності та «Фізика часу». Які книги читають топменеджери 1+1 media

У лідерів компанії 1+1 media широкий спектр інтересів. Вони читають про філософію есенціалізму, обʼєктивізму та фізику, а історію вивчають через нонфікшн та художню літературу. Які книги радить прочитати топменеджмент 1+1 media

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Наснага. Побудувати культуру свободи та відповідальності за результат», Патті МакКорд, 2018 

«Наснага. Побудувати культуру свободи та відповідальності за результат»

«Ця книга для тих, кому важливі корпоративний кодекс, мотивація людей, управління талантами та відвертість в команді», – каже генеральний директор 1+1 media Ярослав Пахольчук

Радить генеральний директор 1+1 media Ярослав Пахольчук

Про що ця книга: 

Патті МакКорд 14 років пропрацювала HR-директоркою Netflix, де допомогла створити унікальну високоефективну культуру. У книзі вона розповідає, чого навчилась у цій та інших компаніях Кремнієвої долини. МакКорд пропонує новий шлях до створення культури високої ефективності та прибутковості. Її спосіб – радикальна чесність, прощання з працівниками, які не відповідають новим потребам компанії та мотивація складною роботою. Натомість обіцянки, пільги та бонусні плани вона вважає неефективними.

Відгук Пахольчука:

Потужна книга, яка спонукає до змін в організації. Неоціненна для формування команди та побудови компанії мрії. Ця книга для тих, кому важливі корпоративний кодекс, мотивація людей, управління талантами та відвертість в команді.

«Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності», Сергій Плохій, 2016

«Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності», Сергій Плохій

«Зараз кожному варто заповнити прогалини в знаннях історії України», – переконана HR-директорка 1+1 media Ольга Мусійко

Радить HR-директорка 1+1 media Ольга Мусійко

Про що ця книга:

Мета книги українського історика Сергія Плохія – розповісти про Україну людям, які про неї не знають нічого, чи знають дуже мало. На 512 сторінках «помістилися» 2000 років, які описують формування України та пошук її ідентичності. 

Книгу Плохія раніше радив директор з корпоративних комунікацій «Дарниці» Василь Губарець. З його слів, історик викристалізовує образ правдивої України – брами Європи. «Що міцнішою вона буде, то сильнішою буде Європа, – переконаний Губарець. – Ця книга є і історією, і дороговказом, і в чомусь застереженням для західних читачів». 

У 2017-му «Брама Європи» вийшла англійською. Wall Street Journal назвав книгу «зразковим описом найменш відомої великої країни Європи», а Financial Times – «перевіреним та авторитетним дослідженням від часів Стародавньої Греції до наших днів».

Відгук Мусійко:

Зараз кожному варто заповнити прогалини в знаннях історії України. А Сергій Плохій цікаво й доступно розповідає історію нашої країни від часів Геродота. Багато відомих зі шкільних років фактів тут інтерпретовані автором настільки цікаво, що неможливо відірватися. Коли краще розумієш минуле, приходить розуміння й нашого сьогодення.

«І будуть люди», Анатолій Дімаров, 2006

«І будуть люди», Анатолій Дімаров

«Це книга — про укорінення, яке зараз особливо необхідне», – каже генеральна продюсерка ПЛЮСПЛЮС Іванна Найда

Радить генеральна продюсерка ПЛЮСПЛЮС Іванна Найда

Про що ця книга: 

Викладений у трьох томах роман-епопея розповідає про жителів Полтавщини після програшу УНР у радянсько-українській війні 1917-1921 років. Він описує події періоду колективізації, розкуркулення та Голодомору. Дімаров писав свій роман на початку 1960-х. Його книги зазнали жорсткої цензури – викреслювались цілі сюжетні лінії, і лише у 2006 році світ побачив повну версію видання з трьох томів.

За мотивами роману Film.ua Group зняли однойменну 12-серійну драму, прем’єра якої відбулась на СТБ, а згодом серіал потрапив на Netflix.

Відгук Найди: 

Історія українського селянства: революція, розкуркулення, голод, колективізація, Друга світова… Під час сучасної війни читається особливо болісно: це історія моїх діда та бабці, їхніх батьків, братів, родичів та сусідів. Історія українства. Це моя історія. Для мене це книга для пробудження душі. Це книга — про укорінення, яке зараз особливо необхідне.

«Фізика часу. Усе відбувається зараз», Річард Мюллер, 2016

«Фізика часу. Усе відбувається зараз», Річард Мюллер

«В книжці зібрані докупи і базова фізика, і теорія Артура Еддінгтона, і квантова фізика, для якої минуле більше не визначає майбутнє, принаймні не повністю», – каже Ольга Захарова

Радить директорка зі стратегічного маркетингу групи 1+1 media Ольга Захарова

Про що ця книга:

Слово «зараз» – головне у назві книги фізика Річарда Мюллера. «Ви читаєте слово «зараз» зараз, – пише він. – Я певен у цьому, хоча і не знаю, коли ви саме це відбувається. Сама концепція ефемерного «зараз» ілюзорна». 

«Фізика часу» – пояснення Мюллера, чим є час. У колонці для NPR він пише: «Фізики розуміють багато про час, про те, як він тече – проте вони досі не досягли консенсусу щодо того, чому він взагалі тече». Тож у книзі, використовуючи зрозумілі кожному читачу пояснення з мультика «Кальвін і Хоббс» і стрічки «Термінатор», фізик розмірковує над концепціями простору та часу, ентропії, гнучкості простору та виходу за межі швидкості світла. 

Відгук Захарової:

Як сказала моя донька, яка обрала шлях космічного архітектора: допитливими дітьми залишаються ті дорослі, в яких все ще є питання до Всесвіту. На деякі особисті питання до Всесвіту можна знайти відповіді в книзі, яку я читаю саме зараз, — «Фізика часу» Річарда Мюллера. Вона про все, що відбувається з кожним із нас: про поняття зараз — таємничий та ефемерний момент, який щомиті змінює своє значення, про плин часу та його сповільнення, про ентропію Всесвіту. В книжці зібрані докупи і базова фізика, і теорія Артура Еддінгтона, і квантова фізика, для якої минуле більше не визначає майбутнє, принаймні не повністю. З огляду на час, в який ми живемо, — так і є.

«Поля битв. Боротьба за захист вільного світу», Герберт Макмастер, 2020

«Поля битв. Боротьба за захист вільного світу», Герберт Макмастер, 2020

Радить керівник 1+1 Production.Originals Акім Галімов

Про що ця книга:

У «Полях битв» Герберт Макмастер – один із найбільш авторитетних генералів США – аналізує військову агресію Росії, політику Китаю та війни Ірану. Одна з його гіпотез – вторгнення Росії в Україну стало можливим через самовпевненість демократичних країн. Після холодної війни Вашингтон був переконаним: ринкова економіка, торговельні відносини та демократизація будуть розвивати ліберальну демократію. Проте так не сталось.

Після окупації Криму та початку війни на Донбасі у Штатах остерігались, щоб Володимир Путін не сприйняв надання чи дозвіл на продаж Україні протитанкових ракет «Джавелін» як провокацію. «У лютому 2022 року стало очевидно, що Україна, США та західні партнери зробили недостатньо», – пригадує Макмастер. В одному з розділів своєї книги Макмастер розповідає, як світу варто боротися із Росією зараз. 

Відгук Галімова:

Ця книжка актуальна зараз, коли глобальний світ перебудовується і потрібно розуміти, чого насправді прагнуть ті чи інші держави. Макмастер — американський генерал, який був радником президента США Трампа. Його задача полягала в тому, щоб давати керівництву США поглиблений аналіз країн, з якими Штати вибудовують стосунки. Макмастер намагається пояснити прагнення та інтереси таких складних країн як Китай, Росія, Іран тощо через призму їхньої історичної болі. Це дає розуміння геополітичних процесів у сучасному світі. Також книга вчить, як потрібно підходити до перемовин, коли позиції сторін кардинально протилежні.

 «Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети», Ґреґ Маккеон, 2014

«Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети», Ґреґ Маккеон

«Це книга про те, як змінити «встигати більше» на «робити менше, але краще», – каже Сергій Кизима.

Радить генеральний продюсер телеканалу 2+2 Cергій Кизима

Про що ця книга:

Тренер з мотивації Грег Маккеон вивів концепцію есенціалізму близько 10 років тому. Есенціаліст – людина, яка відмовляється від усього, крім найважливішого. Бере паузу, щоб зрозуміти, що має значення. Відчуває контроль. У книзі «Есенціалізм. Шлях до простоти» ця формула кристалізувалась – і знайшла вдячну аудиторію: підручник про те, як навчитися відсікати зайве та будувати плани, яким судилося збутися, розповсюдили мільйонним накладом.

Маккеон переконаний: не потрібно весь час важко працювати, аби досягти успіху. Можна вибрати найважливіше, вкладати свої сили та енергію лише туди та не відчувати себе при цьому перевантаженим. 

Відгук Кизими:

Ця книга для людей, які намагаються охопити якомога більше, працюють з повною віддачею, але не досягають запланованої цілі. Вона про мистецтво робити вибір, визначати пріоритети та вміння говорити «ні» несуттєвому. Про те, як змінити «встигати більше» на «робити менше, але краще», як перестати бігати навколо вогнегасника під час потопу, про важливість розуміння вашої цілі й шляху її найшвидшого досягнення оптимальним ресурсом. Про правильні підходи в формуванні цінностей і стратегії компанії. Книга значною мірою перегукується з моїми переконаннями. Завдяки їй я для себе зміг більш чітко сформулювати важливі принципи, якими керуюсь як в роботі, так і в повсякденному житті.

«Атлант розправив плечі», Айн Ренд, 1957

Мистецтво визначати пріоритети, підручник зі створення культури ефективності та «Фізика часу». Які книги читають топменеджери 1+1 media /Фото 1

Радить керівник проєкту «Київстар ТБ» від 1+1 media Павло Рибак

Про що ця книга:

«Атлант розправив плечі» – магнум опус американської письменниці Айн Ренд, у якому вона дає найбільш розгорнуте пояснення власної філософської системи: обʼєктивізму. «Моя філософія – це ідея людини як героїчної істоти, з власним щастям як моральною метою життя, з продуктивними досягненнями як її найблагороднішою діяльністю, і розумом як єдиним абсолютом», – так вона описала обʼєктивізм у книзі.

Втім, «Атлант» – не підручник із філософії. Це художній твір, події якого відбуваються у світі, де приватний бізнес страждає через надзвичайний тиск держави. Головна героїня – керівниця трансконтинентальної залізниці – та її коханий, сталевий магнат, борються проти тих, хто хоче використати їхню продуктивність та працю.  

Відгук Рибака:

Для мене як керівника ця книга – настільна Біблія, обґрунтування моєї місії та права на гордість. Вона змінила мій світогляд, допомогла сформувати цілісне бачення світу. Допомогла знайти відповіді на питання про сенс людського життя та громадського значення підприємництва. Це заклик бути сміливим, сильним та наполегливим. Та завжди пам’ятати: «Гроші – всього лише інструмент. Вони дадуть вам усе, чого ви побажаєте, але не замінять вас як людину, яка йде до цілі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні