8 березня не є святом вперше за 52 роки. Що про скасування державних свят думає бізнес. /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Рік війни, але з вихідними. 8 березня не є святом вперше за 52 роки. Що про скасування державних свят думає бізнес

8 березня не є святом вперше за 52 роки. Що про скасування державних свят думає бізнес. Фото Getty Images

Попри те, що на час воєнного стану держава відмовилася від усіх традиційних неробочих днів у державні свята, великі компанії вирішили залишити звичні додаткові вихідні. Чому та що має змінитися після війни

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

150 співробітників фармкомпанії «Дарниця» або персонал сортувального центру «Укрпошти» у Харкові навряд чи помітили, що минулорічний день 8 березня попри воєнний стан був офіційним вихідним. Одні разом із сімʼями провели початок війни з Росією у бомбосховищі компанії, інші постійно були на роботі через обстріли та сортування гуманітарної допомоги для жителів Харківщини.

Цьогоріч 8 березня вперше з 1966-го не має статусу неробочого дня. Закон про скасування додаткових вихідних на честь державних свят протягом воєнного стану прийнятий Верховною Радою у березні 2022-го. Втім, кілька опитаних Forbes великих компаній з різних галузей вирішили повернутися до режиму роботи мирного часу.

Чому та як додаткові вихідні впливають на бізнес-перформанс?

Чому бізнес не відмовився від вихідних

У березні 2022-го обсяги виробництва впали до 60% від довоєнного рівня, але вже у квітні повернулися до норми мирного часу, розповідає директорка з управління персоналом «Дарниці» Олена Соколова. «В перші місяці не було потреби роз’яснювати людям, чому немає святкових вихідних днів, – каже Соколова. – Всі розуміли важливість своєї роботи».

Взагалі без вихідних на початку війни працювали і співробітники «Київстару», від яких залежало забезпечення країни звʼязком, констатує директорка з управління персоналом і розвитку компанії Оксана Олійник. Тоді продуктивність працівників залишалася на довоєнному рівні, однак після року життя та роботи в умовах війни більш помітними стали втома й емоційне вигорання, додає вона.

«Київстар» працює у режимі воєнного часу, коли державні свята є робочими днями. Та серед опитаних Forbes компаній кілька вирішили не відмовлятися від додаткових неробочих днів. SoftServe та JTI Україна зберегли властиві мирному часу вихідні, Ferrexpo залишила неробочими День Конституції, День Української державності та День Незалежності. Genesis зберегла зимові, великодні й літні канікули, які у компанії діють замість державних неробочих днів, розкиданих упродовж року.

«Ми прийняли таке рішення, оскільки вважаємо, що в ці нелегкі часи важливо підтримати працівників і давати їм додатковий час для відпочинку та відновлення, – пояснює директорка відділу Люди та Культура JTI Україна Олена Войтенко. – Це позитивно впливає на їхній моральний і емоційний стан, мотивацію та залученість, і, врешті-решт на ефективність роботи».

IT-компанія SoftServe вирішила зберегти вихідні, відштовхуючись від показників високої продуктивності співробітників, яку вони продемонстрували під час війни, розповідає віцепрезидентка з HR Катерина Губарєва. «Протягом 2022-го від 75 до 90% колег відповідали, що працюють зі 100%-ю продуктивністю та навіть вищою. На сьогодні цей показник становить 94%», – каже вона.

«Київстар» також шукає рішення. «Щоб і надалі бути ефективними, людям потрібно давати час для перезарядки, – вважає Олійник. – Ми опікуємося цим питанням, воно на розгляді».

Чи треба відмовитися від державних свят

Більшість опитаних компаній хотіли б повернутися до звичного режиму з державними святами у мирний час. «Релігійні та державні свята мають відзначатися – це, в тому числі, традиції, які зближують людей, – каже Олійник із «Київстару». – До того ж це додаткова можливість відпочити та відновитися».

Чи варто «реформувати» звичний для України підхід до додаткових неробочих днів? «Один додатковий вихідний серед тижня не дає повноцінно відпочити або збиває з робочого ритму, в той час як більш тривалі вихідні позитивно впливають на продуктивність», – вважає People Operations Director у Genesis Марія Панченко. Канікули, які у компанії заміняють близько 10 державних неробочих днів на рік, фактично є «зібраними докупи» святами, пояснює вона.

Як бізнес адаптуватиметься, якщо в Україні все ж зміняться дати святкувань чи частина свят будуть скасовані? «Ми підлаштуємось під нововведення», – каже Губарєва з SoftServe. Втім, компанія ще до війни вирішила вийти за межі правил щодо вихідних, встановлених державою. Окремий неробочий день для усіх співробітників – день народження SoftServe, який відзначається влітку.

Що святкує Україна

Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст

У 2015 та 2017 роках українці отримали два додаткових щорічних вихідних: День захисника України – 14 жовтня та католицьке Різдво – 25 грудня. Також 2017-го скасований вихідний 2 травня. У травні 2022-го Верховна Рада ввела ще одне свято – День української державності 28 липня.

Сукупно Україна має 12 офіційних свят, які є вихідними днями: 

1 січня – Новий рік. Є вихідним із 1948 року.

7 січня – Різдво за юліанським календарем (або за старим стилем). Вихідний з 1991 року.

8 Березня – Міжнародний жіночий день. Вихідний з 1966 року.

Пасха та Трійця (дата змінна). Святкуються у неділю. Понеділки після Пасхи та Трійці є вихідними з 1996 року.

1 Травня – День праці (до 2018 року – День міжнародної солідарності трудящих). Вихідний з 1918 року.

9 Травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Вихідний з 1965 року.

28 червня – День Конституції. Вихідний з 1997 року.

28 липня – День української державності. Введений у 2022-му році, ще не був вихідним через воєнний стан.

24 серпня – День незалежності України. Вихідний з 1992 року.

14 жовтня – День захисників і захисниць України. Вихідний з 2015 року. 

25 грудня – Різдво за григоріанським календарем. Вихідний з 2017 року.

Скасовані вихідні: 

2 травня – другий День міжнародної солідарності трудящих. Скасовано у 2017 році.

16 липня – перший День незалежності. У 1992-му перенесений на 24 серпня.

7-8 листопада – річниця жовтневої революції (більшовитського перевороту). Скасовано 1999 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні