Категорія
Новини
Дата

25 угод на загальну суму $510 млн за пів року: український ринок M&A зростає попри війну – звіт KPMG

2 хв читання

Український M&A сектор демонструє стійкість та зростання, згідно з останнім звітом KPMG в Україні M&A Radar за перше півріччя 2024 року. Кількість угод зросла на 4,2%, зростання загальної вартості угод досягло 31% порівняно з аналогічним періодом 2023 року. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У першому півріччі на українському ринку злиттів та поглинань було укладено 25 угод на загальну суму $510 млн, що свідчить про поступове відновлення інтересу інвесторів та адаптацію до змін економічного ландшафту, зазначила Світлана Щербатюк, керівниця напряму супроводження корпоративних угод, iнвестиції та ринки капіталу, KPMG в Україні.
  • Попри нижчий рівень прозорості звітності щодо угод порівняно з попереднім роком – 48% розкриття вартості угод порівняно з 58% у першому півріччі 2023 року – спостерігається стійкість українського M&A ринку, йдеться у звіті KPMG.
  • Серед ключових угод – раунд фінансування ІТ-компанії Creatio на суму $200 млн та придбання телекомунікаційної компанії «Датагруп-Воля» за $120 млн компанією NJJ Capital. 
  • Ці дві угоди призвели до збільшення середньої вартості угоди з $28 млн у першій половині 2023 року до $43 млн за той самий період 2024 року, що свідчить про зростаючу впевненість інвесторів в українському ринку, зазначили в KPMG.
  • Українські компанії також розширюють свої горизонти на міжнародному: угоди з придбання іноземних активів українськими інвесторами склали третину загального обсягу угод – вісім угод. 
  • Серед помітних транскордонних угод – придбання українськими ІТ-компаніями Ciklum та Intellias компаній у Північній Америці та інвестиції групи ДТЕК у відновлювану енергетику у Східній Європі, що свідчить про стратегічну диверсифікацію активів. 
  • Попри зниження частки угод з придбання українських активів у першому півріччі іноземні інвестори залишалися досить активними. Було оголошено про сім угод (порівняно з девʼятьма угодами у першому півріччі 2023 року) загальною вартістю $410 млн. Левова частка вхідних угод була у сфері інновацій та технологій, що є продовженням тенденцій 2023 року.
  • ІТ-сектор продовжує лишатися однією з рушійних сил українського ринку злиттів та поглинань. Вища мобільність щодо релокації бізнесу та працівників, а також можливості віддаленої роботи дозволяють його представникам легше адаптуватися та відчувати відносно менший вплив війни, що триває, йдеться у звіті.
  • У першій половині 2024 року активність у M&A сфері в секторі ІТ зросла на 80% – до $305 млн в порівнянні з $168 млн за аналогічний період попереднього року. 
  • Цей сплеск пояснюється адаптивністю галузі та низкою стратегічних інвестицій, як-от інвестиційний раунд Creatio у розмірі $200 млн, очолюваний Sapphire Ventures, що підкреслює зростаючу привабливість сектору для глобальних інвесторів, особливо з Північної Америки та Європи, коментує Максим Тарасенко, заступник директора, інвестиції та ринки капіталу, KPMG в Україні.
  • Відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні для юросіб з 1 січня 2024 року спричинило сплеск активності у секторі. Лише за перший квартал було укладено 25 700 угод із земельними ділянками площею 58 800 гектарів, що на 7% перевищує попередній рекорд, зафіксований у четвертому кварталі 2023 року, та посилює ключову роль сільського господарства у сфері злиттів та поглинань в країні. 
  • Сектор нерухомості та будівництва в Україні переживає значне зростання інтересу інвесторів та активності у сфері злиттів та поглинань (близько 16% від загального обсягу угод в Україні за перше півріччя 2024 року), що зумовлено величезною потребою у післявоєнній реконструкції та розвитку. 
  • Серед помітних угод – продаж Dragon Capital складського комплексу Amtel у Київській області виробнику дверей «Новий стиль» компанії «ГІСТІОН» за орієнтовні $30-40 млн.

Контекст

У 2023-му, згідно з даними KPMG M&A Radar 2023, кількість угод в Україні зросла на майже 70% порівняно з 2022-м. Було укладено 47 угод вартістю від $5 млн. Обсяг ринку за вартістю угод перевищив 2020-й – $1,2 млрд (для 60% угод з розголошеною вартістю).

Головний тренд на українському ринку M&A угод – транскордонні придбання іноземних активів українськими інвесторами. Вони займають майже половину всіх угод у першому кварталі 2024-го. Що ще відбувається на ринку? Директорка KPMG в Україні Світлана Щербатюк виокремила ключові закономірності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд