Категорія
Новини
Дата

Аграрна академія здає свої землі в оренду за сірими схемами – агроміністр Сольський

Національна академія аграрних наук, яка за даними Рахункової палати, володіє понад 400 000 га землі, здає їх в оренду за сірими схемами і держбюджет з цього майже нічого не отримує. Про це в інтервʼю Forbes сказав міністр агрополітики Микола Сольський. НАБУ та САП підозрюють Сольського у привласнені землі академії на 291 млн грн у 2017-2019 роках. Міністр вважає, що злочину не було.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Держкомпанії «Іскра» і «Надія» Національної академії аграрних наук не мали права на землю, яка була переоформлена на ветеранів АТО з одночасною передачею в оренду приватній компанії «Довіра 2008», переконує міністр.
  • Це, за його словами, було підтверджено судами всіх інстанцій та рішеннями держустанов.
  • На уточнююче питання, чому Держгеокадастр відмовляв держкомпаніям «Іскра» і «Надія» у переоформлені права на користування землею на підставі того, що у них це право вже є, міністр відповів, що такі випадки непоодинокі і відсутність тотальної інвентаризації земель, зокрема НААН, сьогодні призводить до спорів на кшталт «чия земля, хто має право користування і хто насправді є її розпорядником».
  • «Документів і листів може бути багато, їх можна писати щодня, але від їхньої кількості і змісту жодним чином право на користування землею не зʼявиться, оскільки законодавець чітко визначив, що право підтверджується виключно державним актом», – переконаний міністр. 
  • Також Сольський підкреслив, що землі «Іскри» і «Надії» входять до Аграрної академії наук. Ця академія, за його словами, – рудимент Радянського Союзу. «Вона, маючи великий запас землі, у 90% випадків здає її в оренду за «сірими» схемами, – каже він. – За цими всіма підприємствами стоять конкретні бенефіціари в дуже багатьох органах. Тому Аграрна академія у тому вигляді, в якому є зараз, відійде в минуле». 
  • Аграрна академія володіє понад 400 000 га земель, за даними Рахункової палати. 
  • Міністр переконаний, що від передачі землі Аграрної академії в приватні руки всі виграли. «Атовці отримали землю і гроші, а держбюджет – податки». 

Контекст 

У 2017–2019 роках 2493 га в Сумській області, якими на той час володіли держкомпанії «Іскра» і «Надія» Національної академії аграрних наук, було передано на безоплатній основі учасникам АТО.

Як розповів Forbes співрозмовник у НАБУ, який погодився говорити анонімно через чутливість теми, підозрювані шукали атовців через оголошення по всій країні з єдиною умовою – вони мали одразу передати землі в оренду маловідомій приватній агрокомпанії «Довіра 2008». Детально про цю справу Forbes Ukraine писав 23 квітня. 

Точка зору слідства – це була схема з виведення держземлі вартістю понад 291 млн грн у приватні руки через учасників АТО. «Досить поширена схема», – каже детектив. Підозрювані – 12 осіб, серед яких – міністр агрополітики та продовольства Микола Сольський, його заступник Маркіян Дмитрасевич, колишній начальник Держгеокадастру Олександр Колотілін, директор агрохолдингу «Авіс Украгро», в який входить «Довіра 2008», Михайло Бугрименко. 

26 квітня міністр вийшов із СІЗО під заставу у майже 76 млн грн. Якщо міністра визнають винним, йому загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні