Категорія
Новини
Дата

Акціонер SoftBank Масаесі Сон заборгував банку $4,7 млрд. Раніше його критикували за конфлікт інтересів

Японський мільярдер Масаесі Сон заборгував приблизно $4,7 млрд у рамках побічних угод, укладених ним у SoftBank, пише Bloomberg. Це сталося після того, зростаючі збитки в технологічному портфелі його компанії знищили вартість його частки в його другому фонді Vision Fund. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Протягом багатьох років особисті частки японського мільярдера в інвестиціях SoftBank були обʼєктом критики з боку інвесторів. Вони вказували на поєднання особистих інтересів та інтересів компанії як на проблему корпоративного управління.
  • Сон, який володіє понад 30% акцій SoftBank, заперечує наявність конфлікту інтересів. За словами мільярдера, це була винагорода за його інвестиційний досвід, а не інвестиційні збори. Влітку Сон втратив понад $4 млрд через побічні угоди.
  • Минулого тижня Сон заявив, що зосередиться на підготовці виробника мікросхем Arm Ltd. до IPO, що дасть можливість SoftBank залучити нові інвестиції для подальшого погашення боргу.

Контекст

Квартальні збитки підрозділу SoftBank Vision Fund досягли $7,2 млрд через зниження вартості портфельних компаній, таких як SenseTime Group Inc., DoorDash Inc. та GoTo Group. 

Тепер Vision Fund розпродає активи, щоб отримати кошти та зміцнити свій баланс. За словами Сона, «SoftBank песимістично оцінює ці перспективи».

Сону належить 17,25% акцій, створених у рамках фонду SoftBank Vision Fund 2 для його незареєстрованих активів, а також 17,25% підрозділу у його фонді Latam, який також інвестує у стартапи. Мільярдер також володіє 33% акцій SB Northstar, компанії, створеної для торгівлі акціями та деривативами. 

Борг Сона складає 3% від неоплаченої суми придбання акцій до погашення – це відсотки, які були включені до його зобовʼязань. Цей борг не має крайнього терміну для погашення, і вартість позицій Сона може покращитися в майбутньому, а для SB Northstar Сон вже вклав частину коштів та інших активів. 

Сон виплатить свою частку будь-яких «незабезпечених зобовʼязань щодо погашення» наприкінці терміну існування фонду – це 12 років із дворічним продовженням.

Мільярдер інвестував 8,9 млн власних акцій як заставу для Vision Fund 2 і ще 2,2 млн акцій як заставу для фонду Latam.

На початку серпня SoftBank повідомив про рекордні збитки у $23,4 млрд за другий квартал. Причина – спад у сфері технологій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні