Категорія
Новини
Дата

Японський конгломерат SoftBank втратив $23 млрд через спад у сфері технологій

Японська корпорація SoftBank повідомила про рекордні збитки у $23,4 млрд за другий квартал. Причина – спад у сфері технологій, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Збитки підрозділу Vision Fund за квітень–червень досягли $17,2 млрд після рекордних збитків у $16,3 млрд у попередньому кварталі. SoftBank також повідомив про збитки у розмірі понад $6 млрд через ослаблення єни.
  • Світові ціни на акції продовжували знижуватися протягом червня, що завдало шкоди оцінці ключових публічних активів SoftBank, таких як Uber Technologies Inc. та Coupang Inc. Це найсерйозніша невдача для засновника корпорації Масайосі Сона з того часу, як він переорієнтував свою компанію, щоб зосередитися на інвестиціях у технології, зазначає агентство.
  • SoftBank заявив, що втрати Vision Fund включають понад $2 млрд для Coupang, $2,7 млрд для SenseTime Group Ltd. та $1,6 млрд для DoorDash Inc. Вони також згадали падіння у AutoStore Holdings та WeWork Inc.
  • Акції самого SoftBank близькі до показників, що були пʼять років тому, ще до запуску Vision Fund, незважаючи на серію агресивних програм зворотного викупу.

Контекст

Найбільший у світі технологічний фонд Vision Fund володіє великими частками у сотнях технологічних стартапів. Але низька оцінка технологій виснажує здатність SoftBank перетворювати публічні лістинги її портфельних компаній на ліквідність, щоб підживлювати подальші великі ставки.

У лютому Nvidia офіційно відмовилася від придбання компанії ARM Limited, розробника однойменної процесорної архітектури, в японського холдингу SoftBank, повідомляв Financial Times. Угода на $66 млрд не відбулася через тиск регуляторів. Оскільки угода зірвалася, то SoftBank отримає від Nvidia $1,25 млрд в якості компенсації.

SoftBank також оголосив, що за погодженням з ARM розпочне підготовку до IPO акцій компанії протягом фінансового року, що закінчується 31 березня 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні