Категорія
Новини
Дата

Amazon викупила 83 запуски у трьох ракетних компаній. Вивести на орбіту конкурента Starlink вартуватиме мільярди доларів

Американський онлайн-ритейлер Amazon підписав контракт на 83 запуски із європейською Arianespace, американськими Blue Origin та ULA. Вони виведуть на орбіту супутники інтернет-провайдера, що конкуруватиме зі Starlink від SpaceX. Це найбільша подібна угода в історії, що вартуватиме декілька мільярдів доларів, повідомляє Space News.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Amazon підписала контракти на 83 запуски, що мають вивести на орбіту більшість з 3 236 супутників Project Kuiper – інтернет-провайдера, якого створює ритейлер. Запуски відбуватимуться протягом пʼяти років.
  • В компанії не назвали вартість угод, додавши, що витрати становитимуть мільярди доларів. Це найбільший контракт за всю історію комерційного ринку пускових послуг. Загальна вартість угруповання, включаючи розробку та виробництво супутників, — близько $10 млрд.
  • 38 запусків проведуть на ракеті Vulcan американської ULA. 18 – на Ariane 6 європейської Arianespace. Ще 12 запусків (з опцією на додаткові 15) – на New Glenn американської Blue Origin. Остання належить Джефу Безосу, засновнику Amazon.
  • Всі три ракети зараз розробляються і ще не здійснили жодного польоту. Vulcan та Ariane 6 мають провести перші старти цього року. New Glenn – не раніше 2023, проте Blue Origin компанія поки не повідомляла про планову дату запуску.

Контекст

Project Kuiper – проєкт низькоорбітального супутникового інтернету Amazon. Він має забезпечити доступ до мережі десятків мільйонів людей у віддалених районах по всьому світу. Перші два супутники-прототипи планують запустити наприкінці 2022 року. Коли почнеться розгортання повноцінного угруповання компанія поки не повідомляє. Amazon відстає від прямого конкурента, Starlink від SpaceX, мінімум на чотири роки. Компанія Маска має на орбіті більше 2000 супутників, що забезпечують інтернетом більше 250 000 підписників, включаючи українців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні