Категорія
Новини
Дата

Банки Швейцарії почали закривати рахунки громадян Росії

Швейцарські банки почали закривати рахунки клієнтам з російським громадянством, навіть якщо вони одночасно мають паспорт іншої країни. Про це розповів «Ведомостям» керуючий партнер швейцарського юридичного бюро Leolex Роман Кудінов.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Із закриттям рахунків зіткнулися кілька клієнтів UBS та Credit Suisse з подвійним громадянством. Усі вони сплачують податки у Швейцарії, а в Росії ніяких доходів не отримують і податків не платять, зазначив юрист.
  • Інший швейцарський банк відмовився відкрити рахунки декільком громадянам Ізраїлю, які зберегли російський паспорт, каже керівник банківської практики юридичної компанії Amond&Smith Іван Тихоньонок. Банки вимагали документально підтвердити відмову від російського громадянства для подальшої взаємодії із клієнтами фірми, додав він.
  • Ще один банк закрив рахунок клієнту однієї з російських консалтингових компаній, який має російське громадянство та посвідку на проживання у Швейцарії, повідомив співрозмовник видання у цій компанії.

Контекст

Російський паспорт стає у Швейцарії «чорною міткою» через те, що місцеві банки бояться вторинних санкцій, каже співрозмовник в одному з брокерів. За його словами, кредитні організації відносять клієнтів з громадянством Росії до категорії високого ризику і можуть запроваджувати для них спеціальні умови обслуговування, наприклад, підвищені комісії.

У 2022-2023 роках швейцарські банки закрили рахунки російських клієнтів, на яких було менше $1 млн, а для нових клієнтів з РФ підняли поріг входу до $5-10 млн. Після цього заможні росіяни кинулися отримувати місцеву посвідку на постійне проживання. Але тепер банки дивляться не тільки на наявність посвідки і навіть не на швейцарський паспорт, а на те, чи клієнт отримує якийсь дохід у Росії та чи платить там податки, зазначив один із співрозмовників видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні