Категорія
Новини
Дата

ДБР проводить обшуки у керівництва столичної податкової (оновлено)

Державне бюро розслідувань (ДБР) 1 лютого проводить обшуки у керівництва податкової Києва. Як повідомили в ДБР, керівниця податкової служби Києва Оксана Дутій підозрюється в багатомільйонних оборудках.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що слідчі дії проходять у в.о. голови податкової служби Києва та заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у м. Києві.
  • За даними джерел, слідчі ДБР розслідують факт незаконного отримання відшкодування ПДВ з державного бюджету, зокрема, шляхом зловживання владою та службовим становищем представниками податкових органів.
  • Через такі дії до тіньового обігу потрапило понад 30 млрд грн державних коштів.
  • Оновлено. За даними ДБР, керівниця податкової служби Києва Оксана Дутій підозрюється в багатомільйонних оборудках. Зловживаючи владою та службовим становищем, в.о. начальника столичної податкової за гроші приймала рішення щодо невідповідності критеріям ризиковості платників податків для низки підприємств.
  • Зокрема, Дутій є головою Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління Державної податкової служби у місті Києві.
  • За даними слідства, вона разом з іншими членами комісії без законних на те підстав приймала рішення про відповідність або невідповідність критеріям ризиковості платників податків, що спричинило тяжкі наслідки, наголошують у Бюро.
  • Крім того, за оперативними даними вона реалізовувала через своїх довірених осіб схеми щодо штучного завищення валових витрат деякими підприємствами, ведення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП та подання недостовірних відомостей про доходи. За експертними оцінками до тіньового обігу потрапляло понад 15 млрд грн.
  • В іншому епізоді керівництво ГУ ДПС у м. Києві причетне до схем незаконного отримання відшкодування ПДВ, в результаті яких тіньовий обіг потрапило понад 30 млрд грн.
  • В ДБР наголосили, що посадовці податкової «не помічають» цих схем, підтримують їх існування або напряму беруть в них участь за систематичне отримання оплати своїх «послуг».

Контекст

Після початку війни держава призупинила виплату відшкодування ПДВ експортерам, щоб зекономити бюджетні кошти, потрібні для армії та на соціальні потреби. У травні відшкодування повернули, у червні бізнес знову почав отримувати перші поновлені виплати. Однак для частини підприємців все не так просто, оскільки ДПС відновила прискіпливі податкові перевірки на великих підприємствах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні