Дефіцит кадрів на деяких ділянках роботи в «Укрзалізниці» сягає 30% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Дефіцит кадрів в «Укрзалізниці» на деяких ділянках роботи сягає 30% – СЕО

2 хв читання

Дефіцит кадрів на деяких ділянках роботи в «Укрзалізниці» сягає 30% Фото Getty Images

«Укрзалізниця» зіткнулась із викликом браку людей, розповів очільник УЗ Євген Лященко в ефірі Business Breakfast від Forbes Ukraine. За деякими професіями дефіцит кадрів на УЗ сягає 20–30%.

УЗ – одним з найважливіших активів України. Від її ефективної роботи залежить розвиток багатьох галузей економіки та добробут громадян.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Лященка, з 2021 року кількість працівників «Укрзалізниці» скоротилась з 226 000 до 184 000 людей на вересень 2024 року. Ще близько 5000 людей працюють на афільованих підприємствах УЗ. 10 500 працівників УЗ перебувають в лавах ЗСУ, з них близько 2000 повернулись до роботи після початку повномасштабного вторгнення. 
  • Хоча витрати компанії на персонал сягають 50-60%, зарплатня в УЗ – нижче ринку, пояснив СЕО компанії. Через це дефіцит кадрів за деякими професіями в УЗ сягає 20–30%, зазначив він. 
  • «Наш виклик на найближчі три-п’ять років: утримати важливий персонал в критичних для нас галузей», – зазначив Лященко. Для цього, за його словами, компанія планує паралельно розвивати кілька шляхів його подолання. 
  • Лященко вважає, що одним зі шляхів для подолання виклику є збільшення зарплатні. «Інший шлях – запускати нові технології, об’єднувати професії, де це можливо», – каже він.
  • Втім в найближчі один-два роки автоматизація дозволить УЗ лише перерозподілити цільовий персонал, але не зменшити потребу в ньому, пояснив Лященко. Можливо, за чотири роки завдяки автоматизації вдасться дійти до скорочення потреб в персоналі. 

Контекст

Збитки «Укрзалізниці» у липні – серпні цього року сягнули 600–700 млн грн, також компанія очікує «невеликий збиток» за підсумками року, попри прибуток у першому півріччі, також повідомив Лященко в ефірі Business Breakfast від Forbes Ukraine 4 вересня. 

За підсумками 2023 року УЗ отримала 5 млрд грн прибутку проти 9,6 млрд грн збитків у 2022-му, свідчать дані сервісу YouControl.

Загальний дохід УЗ у 2024 році запланований в обсязі 103,2 млрд грн, чистий дохід – 98,6 млрд грн. Очікується, що цьогоріч збиток УЗ буде на рівні 12,6 млрд грн. Дохід від вантажних перевезень очікується в обсязі 80,1 млрд грн, від пасажирських перевезень – 9,3 млрд грн.

У січні – червні «Укрзалізниця» перевезла понад 90 млн т вантажів, що на 28% більше аналогічного періоду 2023 року, повідомляє пресслужба УЗ. Експортні перевезення зросли майже на 59% – до 45 млн т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд