Категорія
Новини
Дата

ЄБРР надасть «Нафтогазу» кредит на €300 млн для закупівлі газу

НАК «Нафтогаз України» отримає кредит у сумі €300 млн на закупівлю газу від Європейський банк реконструкції та розвитку. Також ЄБРР підтримуватиме програму відновлення країни. Про це сказала заступник голови ЄБРР в Україні Ірина Кравченко на Весняному бізнес-форумі у Львові, пише Укрінформ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна та ЄБРР знаходяться на фінальній стадії переговорів щодо видачі кредиту «Нафтогазу» на закупівлю газу на €300 млн, повідомила Кавченко. 
  • Також розглядається кредитна угода з «Укрзалізницею» на €50 млн на підтримку їхньої ліквідності».
  • По €100 млн ЄБРР планує виділити на інструменти підтримки агропромислових компаній, харчового рітейлу та фармкомпаній.
  • Згадані проєкти визначають коло пріоритетів роботи банку в Україні: продовольча та енергетична безпека, підтримка торгівлі, зазначила кравченко. Також ЄБРР акцентує увагу на муніципальних проєктах та логістиці.
  • ЄБРР переформатував свою роботу в Україні після повномасштабного вторгнення РФ. За словами Кравченко, ЄБРР підтримуватиме програму відновлення країни.

Контекст

Консолідований виторг НАК «Нафтогаз України» становив 217 млрд грн у 2021 році. Чистий прибуток – 12 млрд грн

«Нафтогаз» наприкінці березня 2022 року авансом перерахував у державний бюджет 2,3 млрд грн дивідендів за 2021 рік. Загалом від початку війни група «Нафтогаз» сплатила до бюджету 12,3 млрд грн.

Внаслідок війни активи групи балансовою вартістю 400 млн грн були пошкоджені.

Колишній очільник «Нафтогазу» Андрій Коболєв в інтервʼю Forbes заявляв, що після знищення корпоративного управління у 2021 році «Нафтогаз» «плавно перетворюється на банкрута, знову просить гроші з держбюджету».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні