Категорія
Новини
Дата

Експорт сирої нафти з Росії зменшується, все падіння припало на порти Тихого океану – Bloomberg

Морський експорт сирої нафти з Росії різко впав порівняно з максимумами попередніх тижнів, оскільки Москва не змогла підтримувати рекордні потоки тихоокеанських портів, пише Bloomberg. Потоки сирої нафти за тиждень до 3 березня скоротилися на 526 000 барелів на день порівняно з попереднім тижнем. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У середньому за чотири тижні загальний морський експорт впав на 80 000 барелів на день – до 3,3 млн барелів на день.
  • Незважаючи на аналогічні масштаби, зменшення навряд чи повʼязане зі скороченням видобутку на 500 000 барелів на день цього місяця, про яке Кремль оголосив у відповідь на західні ембарго та цінові обмеження. 
  • За даними агентства, будь-яке вимушене скорочення потоків, швидше за все, спостерігатиметься у західних портах країни, де вантажі продаються з 25-відсотковою знижкою порівняно з вантажами, що надсилаються з Тихого океану. Але потоки з портів Балтійського та Чорного морів не змінилися порівняно з попереднім тижнем.
  • Обсяги сирої нафти на суднах, що прямують до Китаю та Індії, а також Туреччини, й водночас обсяги на суднах, які ще не вказали кінцевий пункт призначення, за чотиритижневий період знизилися в середньому до 3,17 млн барелів на день.
  • Перевалка вантажів з корабля на корабель у Середземному морі продовжується швидкими темпами.
  • Російські сирі вантажі також вирушають до закордонних резервуарів для зберігання. Один вантаж вивантажений у резервуари нафтосховища Дортйол на південному сході Туреччини, а інше судно з російською нафтою стоїть на якорі в Гані, де воно очікує на розвантаження.

Контекст

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняэться постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче

Західні санкції щодо Росії значно скоротили її доходи від продажу нафти та перенаправили десятки мільярдів доларів на транспортні й нафтопереробні компанії, деякі з яких повʼязані з РФ, пише Reuters. Більшість із цих фірм базуються в Китаї, Індії, Греції та ОАЕ, повідомили не менше 20 джерел зі сфери торгівлі й банківського сектору. Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Мільйони барелів російської нафти та палива переправлені між танкерами всього за кілька кілометрів від узбережжя Греції, що є одним із обхідних шляхів, які трейдери використали для подолання санкцій Європейського Союзу проти Москви, пише Bloomberg. За даними агентства, з 1 січня з одного танкера на інший у затоці Лаконікос перевантажено щонайменше 23 млн барелів сирої нафти та додаткових обсягів очищеного палива.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні