Категорія
Новини
Дата

Експортерам почнуть відшкодовувати ПДВ з кінця травня – Гетманцев

З кінця травня експортерам почнуть відшкодовувати податок на додану вартість (ПДВ) за січень. Про це в інтервʼю Forbes сказав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У травні бізнес отримає відшкодування ПДВ за січень. Січень – це мирний місяць, і податкові накладні за ним зареєстровані, зазначив Гетманцев. 
  • З лютого до травня податкові накладні не реєструвалися. Бізнесу потрібно дати час, щоб їх зареєструвати, без цього відшкодування ПДВ неможливе. Влада дасть бізнесу на це півтора-два місяці, заявив депутат.
  • Також час необхідний податковій, щоб перевірити накладні. Потім почнуть відбуватися відшкодування за лютий–травень, каже голова профільного комітету. 
  • Із червня уряд розраховує вийти на звичайний режим відшкодування ПДВ, сказав Гетманцев.
  • Відшкодовувати ПДВ облігаціями не буде, усі виплати будуть живими грошима, додав народний депутат. На відшкодування з ПДВ потрібно близько 12 млрд грн на місяць.

Контекст

З початком війни було призупинено реєстрацію податкових накладних. Державна податкова служба наголошувала, що оновлена форма податкової накладної / розрахунку коригування буде доступна платникам податків після завершення воєнного стану.

6 травня Гетманцев у Телеграмі повідомив, що реєстрація податкових накладних найближчим часом відновиться та стане обовʼязковою. 

Перший заступник голови профільного комітету Ярослав Железняк раніше повідомив, що влада планує повернути ПДВ експортерам за січень одразу, а за лютий–травень – у серпні. Починаючи з червня повернення ПДВ має відбуватися в звичному порядку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні