Категорія
Новини
Дата

«Еліксир Україна» хоче перетворити приватизований Усть-Дунайськ на хаб з постачання добрив

1 хв читання

Вінницька компанія «Еліксир Україна», яка приватизувала Усть-Дунайський морський порт, планує зробити його хабом з постачання в Україну мінеральних добрив. Про це в інтерв’ю Ukrainian Shipping Magazine заявив власник компанії Валерій Віхренко.

«Еліксир» купила порт, щоб завозити добрива в Україну зі свого сербського заводу річкою Дунай.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Віхренко зазначив, що «Еліксир Україна» є представником сербського виробника мінеральних добрив Elixir Zorka, щорічно імпортує майже 150 000 т.
  • Приватизацію Усть-Дунайська компанія сприйняли як шанс організувати не лише власну перевалку, але й накопичення і зберігання.
  • Віхренко наголосив на важливості зберігання, згадавши про рекордне мілководдя 2022 року, коли на Середньому Дунаї на декілька місяців все майже зупинилось.
  • «А у нас контракти, ми не можемо зривати постачання. Щоб працювати з великими клієнтами в Україні, нам необхідно накопичувати досить великі обсяги. Тримати як резерв мінімум 20 000 т. Це декілька гектарів площі», – повідомив він.

Контекст

Наприкінці 2022-го Фонд держмайна виставив Усть-Дунайський порт на продаж. Актив складається складається з трьох частин – самого порту у м. Вилкове Одеської області, портопункту «Кілія» в однойменному місті і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. Стартова ціна порту становила 60 млн грн. Перемогла у аукціоні вінницька «Еліксир», піднявши ціну в 3,3 рази, до 201 млн грн. Усть-Дунайськ є першим в історії незалежної України приватизованим портом, зокрема, у системі «Прозорро.Продажі».

«Еліксир Україна» займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, а також сільським господарством – обробленням насіння, торгівлею зерном. Власник і директор компанії – Валерій Віхренко, який також володіє агрокомпанією «Вімексім». У 2021-му «Еліксир» отримала 53,7 млн грн чистого прибутку за виручки 825 млн грн.

Раніше Forbes Ukraine писав про те, що, ймовірно, «Еліксир» купила порт, щоб завозити добрива в Україну зі свого сербського заводу річкою Дунай. Про це заявляв засновник консалтингової компанії The Charterers Олег Солодухов. Мета – забезпечити стабільність вантажопотоку та зекономити на логістичних витратах. Детальніше про перспективи цього порту – у матеріалі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд