Категорія
Новини
Дата

ЄС видасть Україні $9,5 млрд кредиту на 25 років — Bloomberg

Європейський Союз завершить погодження деталей фінансової допомоги для України в розмірі $9,5 млрд найближчими днями. Про це пише Bloomberg з посиланням на чиновників Європейського Союзу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Це кредити на 25 років з 10-річним пільговим періодом для відшкодування основної суми. Відсоткові платежі покриватимуться з бюджету ЄС, пише видання.
  • Держави-члени ЄС нададуть близько $8 млрд. За словами чиновників, решта надійде з бюджету ЄС.
  • За прогнозом, перша виплата з цієї допомоги відбудеться цього літа.
  • За словами офіційних осіб, пропозиція, ймовірно, буде готова пізніше цього тижня, а лідери ЄС мають зустрітися 23-24 червня, щоб обговорити план реконструкції України та її заявку на членство у блоці. План допомоги повинен бути схвалений усіма 27 державами-членами.
  • Очікується, що пакет фінансової допомоги передбачатиме деякі умови, які враховуватимуть поточні обставини та будуть повʼязані із зусиллями щодо відновлення та недопущення нецільового використання коштів, заявили представники ЄС.

Контекст

Україна потребує близько $5 млрд на місяць додаткового фінансування. Наразі можна розраховувати на понад $11,5 млрд, сказав в інтервʼю Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур.

За його словами, Світовий банк надав $1 млрд, очікується ще $2 млрд. Конгресс США проголосував за пакет, який містить $8,5 млрд прямої допомоги. Уряд Канади оголосив, що передасть $1 млрд у спеціальних правах запозичення (СПЗ). Єврокомісія заявила про макрофін. Наразі найбільшим донором траст-фонду є США – $1 млрд, наголосив Качур.

Європейська Комісія 20 травня надала Україні транш макрофінансової допомоги розміром €600 млн.

ЄС планує спільний випуск боргових зобовʼязань, а також використання заарештованих у межах санкцій активів російських олігархів для відновлення зруйнованої війною України, повідомив Bloomberg із посиланням на проєкт плану ЄС.

Ініціатива ЄС передбачає створення структури під назвою RebuildUkraine, куди направлятимуть усі ресурси на відновлення України. В її рамках ЄС розгляне і використання російських активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні