Російський гелікоптер підбитий в Україні.
Категорія
Новини
Дата

«Це призвело б до повномасштабної війни в Європі». НАТО відмовляється закривати небо над Україною

Російський гелікоптер підбитий в Україні.

Незважаючи на бомбардування міст України російськими літаками та гелікоптерами, НАТО відмовилося вводити безпольотну зону над країною.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Введення безпольотної зони над Україною призвело б до початку повномасштабної війни в Європі, сказав 4 березня генсек НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу після зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу. «Союзники погоджуються, літаки НАТО не повинні діяти над українським повітряним простором», – сказав Столтенберг.
  • «Ми розуміємо відчай, – каже він. – Але це призвело б до повномасштабної війни в Європі, залучення набагато більшої кількості країн та набагато більшого людського страждання».
  • НАТО, за словами Столтенберга, продовжить надавати Україні підтримку та збільшувати її, але не залучатиме війська НАТО безпосередньо до конфлікту в Україні. «Ні на землі, ні на небі», – сказав він.
  • Головна мета Альянсу зараз – не допустити, щоби ця війна вийшла за межі України.

Контекст

Закрите небо не дозволило б російським військам здійснювати ракетні удари, у тому числі й по мирних районах, та проводити масштабні десантні операції з використанням літаків та гелікоптерів. Але прессекретар Білого дому Джен Псакі ще 1 березня говорила, що США не піде на це – таке рішення втягло б США у прямий воєнний конфлікт із Росією.

«Це означало б, що американські військові збиватимуть російські літаки. Це, безперечно, ескалація… Цього не хоче робити президент [Джо Байден]», – сказала Псакі.

Колишня голова Національного банку України Валерія Гонтарєва просить світових політиків «припинити лицемірити». За її словами, Третя світова війна вже розпочалася. «[Війна в Україні] – не просто локальний військовий конфлікт, – каже вона. – Це повномасштабна кровопролитна війна – з бомбами, ракетами, танками та армією. Третя світова почалася. Не можна чекати, коли Путін фізично знищить Україну та почне вторгнення до Латвії та Естонії».

Світові країни тим часом блокують небо для комерційних рейсів російської авіації. Майже 40 країн вже закрили небо для літаків РФ, включаючи США, Канаду та всіх членів Європейського Союзу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні