Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія запропонувала криміналізувати порушення санкцій. Це має спростити вилучення російських активів

Європейський Союз запропонував новий закон, який полегшує арешт активів підсанкційних росіян. Ідеться про різне майно: від суперяхт до особняків на Рівʼєрі, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Проєкт правил, запропонований Європейською комісією, розширить список злочинів, які дозволяють владі заморожувати активи, включивши до нього порушення санкцій. Наразі правила в ЄС розходяться, що перешкоджає зусиллям контролю потоку російських грошей між країнами.
  • «Сьогодні Європейська комісія ухвалила пропозицію про визнання порушень санкцій кримінальним злочином на всій території Європейського Союзу», – заявив офіційний представник Єврокомісії Крістіан Віганд.
  • Залежно від правопорушення людину може бути увʼязнено, а компанію оштрафовано на суму від 5% доходу.
  • Нинішній режим дозволяє заморожувати лише активи, що перебувають під санкціями. Це обмежує можливості країни переміщати чи продавати цінні судна та будинки. Окремо ЄС вивчає способи, як будь-які прибутки від продажу заморожених активів можуть бути спрямовані на відновлення критично важливої ​​інфраструктури в Україні.
  • Країни ЄС наразі заморозили близько €18,9 млрд активів, що належать російським фізичним та юридичним особам, які перебувають під санкціями, відколи Росія вдерлася в Україну на початку цього року.
  • Плани ЄС уже дістали підтримку Європейського парламенту, і уряди країн-членів одностайно схвалили його 28 листопада, заявивши, що новий закон ЄС стане «важливим інструментом, який припинив би будь-які спроби обійти» санкції.

Контекст

Єврокомісія вивчала можливість конфіскації російських активів для фінансування відновлення України, писала Financial Times. Активним прихильником цієї ідеї є Польща, яка вважає, що Україна має отримати власність підсанкційних російських олігархів і кошти із заморожених резервів Центробанку РФ. 

Український уряд уже кілька місяців закликає переказати заморожені російські активи на свої рахунки як компенсацію для відновлення зруйнованої війною країни. Раніше вартість відбудови премʼєр-міністр Денис Шмигаль оцінив у $750 млрд.

Вартість відбудови й відновлення України становитиме щонайменше $349 млрд, за спільною оцінкою уряду України, Єврокомісії та Світового банку. Майже третина цих коштів потрібна в наступні півтора-три роки. 

Окремо ЄС розглядав можливість арешту активів росіян, які перебувають під санкціями, розширивши перелік таких злочинів, як відмивання грошей та корупція, включивши до нього порушення санкцій ЄС.

Для післявоєнної відбудови України потрібен понад $1 трлн. До процесу будуть залучені країни-партнери, які зможуть взяти певні міста й області під шефство, заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні до Генасамблеї Міжнародного бюро виставок, представляючи кандидатуру Одеси на проведення «Expo 2030».

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні