Категорія
Новини
Дата

Європейські ціни на газ коливаються напередодні екстреного засідання міністрів ЄС щодо енергетичної кризи

Ціни на природний газ у Європі коливаються, оскільки міністри енергетики ЄС сьогодні збираються на екстрену нараду вдруге менш ніж за місяць. На зустрічі обговорюватимуть як упоратися з енеретичною кризою, яка загрожує економіці регіону, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голландський газ з постачанням у листопаді, орієнтир для Європи, подешевшав на 0,9% і склав €202 за МВт·год станом на ранок в Амстердамі, після того як днем раніше зростання склало 1,1%. 
  • Міністри в Брюсселі зосередяться на заходах, включаючи зниження попиту на електроенергію та податок на надлишковий прибуток компаній, що працюють на викопному паливі, заявив міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела. 
  • Обмеження цін на газ можливо обговорять, але рішення навряд чи буде ухвалено.
  • Країни ЄС закликають громадян скоротити споживання енергії – важке прохання під час зимового опалювального сезону. 
  • Влада попереджає, що невиконання цієї вимоги призведе до нестачі й навіть нормування. Європейський Союз уже погодив добровільну мету скорочення споживання газу на 15%, але необхідні додаткові дії. Берлін також оголосив у четвер, що обмежуватиме місцеві ціни на газ.
  • «Європа стикається з енергетичним шантажем з боку Росії, а світовий попит на газ перевищує пропозицію», – заявила Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон перед зустріччю міністрів. «Нам потрібно працювати по всьому ланцюжку, щоб вирішити цю проблему».
  • Сховища в Європі стабільно заповнюються на тлі достатніх запасів скрапленого газу, що допомагає заспокоїти нерви, оскільки опалювальний сезон офіційно починається у вихідні. Водосховища заповнені приблизно на 88% – більше, ніж зазвичай для цієї пори року.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, у тому числі збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

Країни ЄС обговорюють ці пропозиції та прагнуть схвалити їх, коли міністри енергетики ЄС зустрінуться в пʼятницю на екстрене засідання.

Раніше цього місяця ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія.

Єврокомісарка з енергетики Сімсон вчора звернулася до блоку із закликом ввести обмеження цін на російський газ. Також ЄС може запровати окрему цінову межу для газу, що використовується для виробництва електроенергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні