Категорія
Новини
Дата

Європейський центральний банк планує різке підвищення процентної ставки, оскільки економіка наближається до рецесії

Європейський центральний банк проведе серію підвищення процентних ставок через зростання вартості життя, яке загрожує ще більше піднятися, пише CNBC із посиланням на прогнози економістів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У матеріалі зазначено, що промова члена Виконавчої ради ЄЦБ Ізабель Шнабель задала тон майбутньої зустрічі з питань політики цього тижня. З огляду на те, що інфляція в єврозоні, за прогнозами, зросте щонайменше до 10% у найближчі місяці, «велике» підвищення ставки одразу на 75 базисних пунктів у четвер, безумовно, можливе.
  • «Оскільки попередні підвищення можуть мати більший вплив на інфляційні очікування, ніж поступовий підхід, рух на 75 базисних пунктів може мати сенс», — вважає спостерігач ЄЦБ і головний економіст Berenberg Хольгер Шмідінг.
  • Інфляція в єврозоні досягла 9,7% у серпні, і враховуючи постійний тиск на ціни на енергоносії, очікується, що вона досягне двозначного рівня в найближчі місяці.
  • Водночас над економікою регіону нависла загроза рецесії, оскільки споживачі скорочують своє споживання, а компанії борються із високими цінами на енергоносії.
  • Очікується, що через інфляційні прогнози ЄЦБ пожертвує зростанням, щоб утримати інфляційні очікування на стабільному рівні, оскільки це є основним мандатом банку. Засідання ЄЦБ заплановане на 8 вересня.

Контекст

У серпні Індекс економічних настроїв ЄС впав до найнижчого рівня за півтора року. Впевненість в економіці єврозони падає до 19-місячного мінімуму, оскільки інфляція бʼє рекорд за рекордом, а обмежені запаси енергії наближають регіон до рецесії, пише Bloomberg. Деякі аналітики кажуть, що через падіння активності в приватному секторі другий місяць поспіль регіон вже перебуває в рецесії. Спад, в основному, викликаний обробною промисловістю, що найбільше схильна до падіння поставок російського природного газу. 

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49, пише Bloomberg. У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року. Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.

Інфляція в єврозоні встановила новий рекорд. У серпні вона зросла на 9,1%. Споживчі ціни у 19 країнах підскочили на 9,1% проти серпня минулого року. Так, вони перевищили середню оцінку 9% в опитуванні економістів Bloomberg, насамперед у галузі енергетики та харчових продуктів.

За винятком цих чинників, індикатор базової інфляції зріс до нового максимуму в 4,3%, тож ціновий тиск і далі набуває ширшого характеру.

Економісти дедалі частіше пророкують рецесію в єврозоні в найближчі квартали, оскільки зростання вартості життя підриває попит, зводячи відновлення після пандемії нанівець. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні