Категорія
Новини
Дата

Fitch знизило кредитний рейтинг «Укрзалізниці» вслід за рейтингом України

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило кредитний рейтинг «Укрзалізниці» з рівня «ССС» до «С» на фоні пониження суверенного рейтингу України, повідомила пресслужба УЗ. Standalone Credit Profile компанії встановлено на рівні «ССС». 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Як наголошують фахівці УЗ, незважаючи на шостий місяць війни й запеклі бойові дії, компанія продовжує виконувати свої фінансові зобов’язання: на початку липня були здійснені чергові виплати купонного доходу тримачам єврооблігацій з терміном погашення у 2024 та 2026 роках на загальну суму $36 млн.
  • Методологія Fitch Ratings передбачає чіткий взаємозв’язок між суверенним рейтингом України та квазі-суверенної компанії – «Укрзалізниці», заявили в УЗ. Зі свого боку «Укрзалізниця» за підтримки Мінінфраструктури вжила дієвих заходів для збалансування грошового потоку у період воєнного стану, оптимізувала видатки та залучила додаткові інструменти підтримки ліквідності, зокрема, було отримано доступ до фінансування ЄБРР на €50 млн, нагадали у компанії.

Контекст

22 липня Fitch Ratings понизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті до рівня «С» з «ССС», що стало наслідком оголошеної урядом запланованої транзакції перенесення терміну погашення єврооблігацій.

Кабмін звернеться до власників єврооблігацій із проханням відтермінувати платежі на 24 місяці, йдеться в постанові уряду №805 від 19 липня. Відтермінування стосується також відсоткового доходу за облігаціями, він протягом 24 місяців і далі зростатиме.

Пізніше група міжнародних кредиторів погодилась відстрочити виплати Україною зовнішньої заборгованості – з 1 серпня 2022 року до кінця 2023-го, з можливістю пролонгації ще на рік. 

30 липня Fitch Ratings знизило рейтинги НАК «Нафтогаз України», НЕК «Укренерго» і компанії Ferrexpo plc. «Зниження рейтингу відображає неврегульований дефолт за платежами, оголошення про обмін проблемної заборгованості і погіршення операційних умов відповідно», – пояснили у Fitch.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні