Категорія
Новини
Дата

Forbes оновив рейтинг найбільших публічних компаній світу. Лідерство утримує Промисловий і комерційний банк Китаю

Американський Forbes опублікував щорічний рейтинг найбільших публічних компаній світу – Global 2000. На першому місці дев’ятий рік поспіль опинився Промисловий і комерційний банк Китаю (ICBC).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Активи ICBC збільшилися з $4,3 трлн до понад $4,9 трлн. Ринкова оцінка склала $249,5 млрд, тоді як торік – $242,3 млрд.
  • На другу сходинку піднялась американська JPMorgan Chase, яка торік була на третій позиції. Активи компанії оцінюються у майже $3,7 трлн, а ринкова вартість – $464,8 млрд.
  • На третє з четвертого піднялась американська холдингова компанія Berkshire Hathaway. Активи оцінюються у $873,7 млрд, а ринкова вартість – $624,4 млрд.
  • Четверте місце посів китайський China Construction Bank, який торік займав другу сходинку. Активи банку оцінили в понад $4,3 трлн, а ринкову вартість – $210,4 млрд.
  • П’яте місце утримала нафтова компанія Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) із Саудівської Аравії. Активи компанії оцінюються у $510,3 млрд, а ринкова вартість – майже $1,9 трлн.
  • Шосту позицію розділили одразу три компанії: Apple (активи оцінюються у $354,1 млрд, а ринкова вартість – понад $2,2 трлн), Bank of America (активи оцінюються у понад $2,8 трлн, а ринкова вартість –$336,3 млрд), китайський конгломерат Ping An Insurance Group (активи оцінюються у понад $1,4 трлн, а ринкова вартість – понад $211,2 млрд).
  • На дев’ятій позиції – Agricultural Bank of China, який торік займав п’яте місце. Активи оцінюються у понад $4,1 трлн, а ринкова вартість – понад $140,1 млрд.
  • Завершує десятку компанія Amazon. Активи оцінюються у понад $321,2 млрд, а ринкова вартість – понад $1,7 трлн. 
  • Таким чином, у першій десятці опинилося пʼять компаній із США, чотири – з Китаю і одна із Саудівської Аравії. Загалом у списку компанії з 61 країни.

Важливі цифри

Мінімальна ринкова вартість, яка враховується для включення до списку 2021 року, склала $8,26 млрд. Для списку 2020 року ця цифра склала $5,27 млрд.

Контекст

З 2003 року список Forbes Global 2000 визначає найбільші публічні компанії світу за чотирма однаково зваженими показниками: активи, ринкова вартість, продажі та прибуток. Цього року через низькі процентні ставки банків інвестори активно вкладають кошти в акції. Як наслідок, загальний світовий фондовий ринок за останній рік підскочив приблизно на 48%. Таким чином, хоча продажі та прибуток компаній Forbes Global 2000 можуть знизитися, загальні активи й ринкова вартість збільшаться.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні