Категорія
Новини
Дата

Готівковий долар подешевшав на дві гривні. У банках та на «чорному ринку» курс знизився до 36,6 грн/$

Курс долару у касах банків та на «чорному ринку» знизився до 36,5-35,6 грн/$ станом на вечір 25 травня. На піку наприкінці минулого тижня курс у роздробі сягав 38,5 грн/$. Про це свідчать дані порталу Мінфін. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У небанківських обмінниках середній курс купівлі валюти складає 35,95 грн/$, продажу – 36,55 грн/$. Аналогічні курси у касах банків складають 35,2 грн/$ та 36,6 грн/$ відповідно.
  • 23 травня, у перший робочий день після рішення НБУ скасувати вимогу до банків встановлювати готівковий курс не вище 32,2 грн/$, вартість долару у банківських касах зросла до 37,3 грн/$. Пік курсів «чорного ринку» припав на 21 травня – 38,5 грн/$.
  • Зростання курсу банків у перші дні тижня – реакція на зміни в регуляціях НБУ, зокрема ринок не виключає, що регулятор відійде від фіксованого курсу у 29,25 грн/$, говорить фінансовий аналітик ICU Михайло Демків. «Зараз, схоже що готівковий курс знаходить нову точку рівноваги», – вважає він.

Контекст

З 21 травня Національний банк України скасував обмеження на встановлення курсів, за якими банки можуть продавати готівкову іноземну валюту населенню та списують з рахунків клієнтів кошти при розрахунках гривневими картками за кордоном. Раніше за відповідними операціями курс не міг перевищувати офіційний більше ніж на 10%. 

Напередодні голова правління НБУ Кирил Шевченко в інтервʼю виданню The Asahi Shimbun сказав, що Нацбанк з метою підвищення стабільності на валютному ринку розглядає можливість повернення до плаваючого курсу. Це було сприйнято багатьма гравцями, як сигнал, що НБУ готовий «відпустити» курс також на міжбанківському ринку.

Нацбанк пояснює рішення бажанням поліпшити умови роботи легальних суб’єктів ринку та сприяти посиленню конкуренції. «Усе це зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті», – повідомила пресслужба НБУ з посиланням на заступника голови НБУ Юрія Гелетія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні