Категорія
Новини
Дата

IKEA призначила нового керівника в Україні і збільшила статутний капітал до майже 1 млрд грн

Наприкінці 2023 року новим керівником IKEA в Україні став Юрій Приходько, йдеться в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації. Тоді ж, згідно з YouControl, компанія збільшила свій статутний капітал до 966,7 млн грн.

Ключові факти

  • З 2017 року Юрій Приходько консультував ритейлера у Південно-Східній Європі з питань розширення ринку та взаємодії із зацікавленими сторонами в Україні. Топменеджер має досвід у понад 25 років і експертизу в управлінні, а також у зв’язках з органами державної влади та захисті ділових інтересів бізнесу, зазначається в повідомленні EBA. 
  • На новій посаді Приходько сфокусується на зміцненні бренду ІКЕА в Україні та плануванні розвитку компанії на місцевому ринку, йдеться у повідомленні.
  • Згідно з YouControl, 13 листопада 2023 року ТОВ «Ікеа Рітейл Україна» збільшила свій статутний капітал на 40,6%, до 966,7 млн грн.
  • «Наразі компанія робить все можливе, щоб оцінити вплив поточної ситуації на потенційну операційну діяльність. Коли всі необхідні аспекти будуть налагоджені, IKEA повернеться», – повідомили Forbes у пресслужбі шведського ритейлера. 

IKEA Україна

У 2020 році IKEA відкрила в Україні онлайн-магазин, а роком пізніше – фізичний магазин. Він розташовується у Києві в ТРЦ Blockbuster Mall. Магазин працював у форматі city store на площі понад 5000 кв.м. Тоді IKEA запропонувала асортимент у майже 5000 товарів для будинку у всіх категоріях і стилях.

За 2022 рік виручка ТОВ «Ікеа Рітейл Україна» склала 184,8 млн грн, активи на кінець 2022-го перевищували 467,5 млн грн, чистий збиток – 478 млн грн, свідчать дані YouControl. За девʼять місяців 2023-го виручка – 40,7 млн грн, прибутку компанія не отримала.

Контекст

IKEA 15 років намагалася зайти на український ринок. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ритейлер відмовився від використання деревини українського походження. Своє рішення у компанії пояснюють «неможливістю перевірити легальність деревини» після 24 лютого. 

IKEA продовжує забезпечувати дохід та зберігає робочі місця для всіх співробітників в Україні, повідомляла Forbes пресслужба компанії. Вони також отримують додаткову підтримку через програму допомоги з доступом до експертів і консультацій для підтримки психічного, фізичного та фінансового стану. Крім того, компанія створила спеціальний фонд для покриття непередбачених витрат, з якими стикаються співробітники в Україні.

Наприкінці серпня 2022 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час візиту до Швеції закликав шведський бізнес повернутися в Україну. «Закликаю шведський бізнес активно досліджувати й відновлювати діяльність в Україні. Приміром, Scania Group уже збільшує свою бізнес-діяльність. Інші мають наслідувати її приклад. Особливо IKEA, яка з 24 лютого покинула шість українських заводів, час повертатися!» – писав глава МЗС у Twitter.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні