Ілон Маск вивчає можливість залучення до $3 млрд, щоб сплатити борг Twitter – WSJ /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск вивчає можливість залучення до $3 млрд, щоб сплатити борг Twitter – WSJ

Колаж Анна Наконечна

Команда Ілона Маска провела переговори з інвесторами щодо залучення до $3 млрд для погашення частини боргу у розмірі $13 млрд, повʼязаного з Twitter Inc. в рамках його викупу компанії, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з матеріалом, у грудні представники Маска обговорювали продаж нових акцій Twitter на суму до $3 млрд. Команда Маска повідомила людям, знайомим із фінансами компанії, що збільшення капіталу, у разі успіху, може бути використане для погашення незабезпеченої частини боргу з найвищою відсотковою ставкою в рамках кредитного пакету Twitter на $13 млрд.
  • Виплата боргу стане довгоочікуваним фінансовим полегшенням для Twitter, який щосили намагається утримати рекламодавців на платформі. У листопаді Маск сказав, що Twitter зіткнувся з «масовим падінням доходів» і втрачав понад $4 млн на день. У тому ж місяці він також сказав, що банкрутство компанії можливе, хоча пізніше Маск поділився більш оптимістичними перспективами для компанії, заявивши, що він очікує, що Twitter буде приблизно беззбитковим у 2023 році, оскільки він скоротив близько 6000 робочих місць.
  • Незабезпечені проміжні кредити Twitter на загальну суму $3 млрд є найдорожчою частиною боргового пакету в $13 млрд, який Маск отримав у рамках придбання соціальної мережі за $44 млрд. Вони мають відсоткову ставку 10% плюс забезпечену ставку фінансування овернайт, еталонну відсоткову ставку, яка підскочила останніми місяцями та нині становить 4,3%.
  • Згідно з документами регулювальних органів, із кожним кварталом, який проходить без рефінансування боргу Twitter, процентна ставка збільшується ще на 0,5 процентного пункту. Згідно з документами, перша квартальна виплата відсотків Twitter має бути здійснена наприкінці місяця.

Контекст

Потенційна угода також забезпечить певне полегшення для банків, які підтримали поглинання Маском компанії соціальних мереж і мали намір продати борг стороннім інвесторам, але змінили курс після того, як погіршення ринкових умов послабило апетит Уолл-стріт до розкриття інформації до ризикованих облігацій та кредитів.

Борг Twitter у розмірі $13 млрд на банківських балансах сприяв уповільненню кількості злиттів і поглинань.

Morgan Stanley, провідний банк із боргової угоди Twitter, має на балансі близько $807 млн незабезпеченого проміжного боргу, тоді як Bank of America Corp., Barclays PLC та MUFG Bank Ltd. – приблизно $623 млн кожен, згідно з загальнодоступними документами та розрахунками The Wall Street Journal. Документи показують, що кожен із чотирьох банків має понад $2 млрд інших боргових зобовʼязань Twitter на своїх балансах, окремо від незабезпеченого проміжного кредиту, включаючи термінові кредити та інші забезпечені борги.

Масове скорочення робочих місць, добровільне звільнення співробітників і втеча рекламодавців – такий результат першого місяця роботи Twitter під керівництвом Маска. Непродумане поглинання соцмережі вже негативно впливає на найвідоміший актив Маска та головне джерело його багатства – Tesla. Акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів оповитий легендами статус Маска як геніального підприємця.

У грудні голова групи компаній Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) Бернар Арно витіснив із першого місця в рейтингу найбагатших людей світу засновника компаній Tesla і SpaceX Ілона Маска

У вівторок, 17 січня, щоденний дохід Twitter був на 40% нижчим, ніж того ж дня рік тому. Це підкреслює наявність кризи, з якою зіткнувся основний рекламний бізнес Twitter. Понад 500 провідних рекламодавців Twitter призупинили витрати на платформу з того часу, як Ілон Маск очолив компанію у жовтні. Генеральний директор Twitter Маск запустив опитування на платформі соціальних мереж щодо того, чи має він піти з посади голови компанії, і додав, що дотримуватиметься результатів опитування. У підсумку 57,5% користувачів проголосували за відставку Маска.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні