Ілон Маск вивчає можливість залучення до $3 млрд, щоб сплатити борг Twitter – WSJ /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск вивчає можливість залучення до $3 млрд, щоб сплатити борг Twitter – WSJ

2 хв читання

Колаж Анна Наконечна

Команда Ілона Маска провела переговори з інвесторами щодо залучення до $3 млрд для погашення частини боргу у розмірі $13 млрд, повʼязаного з Twitter Inc. в рамках його викупу компанії, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Згідно з матеріалом, у грудні представники Маска обговорювали продаж нових акцій Twitter на суму до $3 млрд. Команда Маска повідомила людям, знайомим із фінансами компанії, що збільшення капіталу, у разі успіху, може бути використане для погашення незабезпеченої частини боргу з найвищою відсотковою ставкою в рамках кредитного пакету Twitter на $13 млрд.
  • Виплата боргу стане довгоочікуваним фінансовим полегшенням для Twitter, який щосили намагається утримати рекламодавців на платформі. У листопаді Маск сказав, що Twitter зіткнувся з «масовим падінням доходів» і втрачав понад $4 млн на день. У тому ж місяці він також сказав, що банкрутство компанії можливе, хоча пізніше Маск поділився більш оптимістичними перспективами для компанії, заявивши, що він очікує, що Twitter буде приблизно беззбитковим у 2023 році, оскільки він скоротив близько 6000 робочих місць.
  • Незабезпечені проміжні кредити Twitter на загальну суму $3 млрд є найдорожчою частиною боргового пакету в $13 млрд, який Маск отримав у рамках придбання соціальної мережі за $44 млрд. Вони мають відсоткову ставку 10% плюс забезпечену ставку фінансування овернайт, еталонну відсоткову ставку, яка підскочила останніми місяцями та нині становить 4,3%.
  • Згідно з документами регулювальних органів, із кожним кварталом, який проходить без рефінансування боргу Twitter, процентна ставка збільшується ще на 0,5 процентного пункту. Згідно з документами, перша квартальна виплата відсотків Twitter має бути здійснена наприкінці місяця.

Контекст

Потенційна угода також забезпечить певне полегшення для банків, які підтримали поглинання Маском компанії соціальних мереж і мали намір продати борг стороннім інвесторам, але змінили курс після того, як погіршення ринкових умов послабило апетит Уолл-стріт до розкриття інформації до ризикованих облігацій та кредитів.

Борг Twitter у розмірі $13 млрд на банківських балансах сприяв уповільненню кількості злиттів і поглинань.

Morgan Stanley, провідний банк із боргової угоди Twitter, має на балансі близько $807 млн незабезпеченого проміжного боргу, тоді як Bank of America Corp., Barclays PLC та MUFG Bank Ltd. – приблизно $623 млн кожен, згідно з загальнодоступними документами та розрахунками The Wall Street Journal. Документи показують, що кожен із чотирьох банків має понад $2 млрд інших боргових зобовʼязань Twitter на своїх балансах, окремо від незабезпеченого проміжного кредиту, включаючи термінові кредити та інші забезпечені борги.

Масове скорочення робочих місць, добровільне звільнення співробітників і втеча рекламодавців – такий результат першого місяця роботи Twitter під керівництвом Маска. Непродумане поглинання соцмережі вже негативно впливає на найвідоміший актив Маска та головне джерело його багатства – Tesla. Акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів оповитий легендами статус Маска як геніального підприємця.

У грудні голова групи компаній Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) Бернар Арно витіснив із першого місця в рейтингу найбагатших людей світу засновника компаній Tesla і SpaceX Ілона Маска

У вівторок, 17 січня, щоденний дохід Twitter був на 40% нижчим, ніж того ж дня рік тому. Це підкреслює наявність кризи, з якою зіткнувся основний рекламний бізнес Twitter. Понад 500 провідних рекламодавців Twitter призупинили витрати на платформу з того часу, як Ілон Маск очолив компанію у жовтні. Генеральний директор Twitter Маск запустив опитування на платформі соціальних мереж щодо того, чи має він піти з посади голови компанії, і додав, що дотримуватиметься результатів опитування. У підсумку 57,5% користувачів проголосували за відставку Маска.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні