Категорія
Новини
Дата

Ізраїль атакував Іран дронами. Ймовірно, під ударом опинилась військова авіабаза в Ісфахані

У п’ятницю, 19 квітня, Ізраїль розпочав атаку на Іран, пише Reuters. Іранські ЗМІ повідомили про вибухи, але іранський чиновник заявив, що це працювали системи ППО, і над центром міста Ісфахан було збито три дрони.

Ключові факти

  • Державне телебачення Ірану повідомило в пʼятницю, що незабаром після опівночі «в небі над Ісфаханом було помічено три дрони. Система ППО активізувалася й знищила ці дрони в небі».
  • Керівництво Ізраїлю та військовослужбовці не коментують атаку.
  • За даними The New York Times із посиланням на трьох іранських чиновників, у пʼятницю було завдано удару по військовій авіабазі недалеко від Ісфахана.
  • Президент Ірану Ебрагім Раїсі перед пʼятничним ударом попередив Ізраїль, що Тегеран дасть «жорстку відповідь» на будь-який напад на його територію.
  • Іранські ЗМІ повідомили, що ядерні обʼєкти, на яких Іран веде роботи, не постраждали. Цю інформацію підтверджує і МАГАТЕ. Ядерний обʼєкт Натанз, центральний елемент іранської програми зі збагачення урану, знаходиться у провінції Ісфахан.
  • За даними FlightRadar24, після атаки Іран закрив свої аеропорти в Тегерані, Ширазі та Ісфахані, а також заборонив польоти із західної частини свого повітряного простору на кілька годин після атаки. Згодом аеропорти та повітряний простір були знову відкриті.

Контекст

Минулими вихідними ізраїльські сили збили близько 300 ракет та безпілотників, запущених Іраном. Цей напад є першим, коли Тегеран націлився безпосередньо на Ізраїль, і це посилює побоювання, що регіон скочується до ширшого конфлікту, оскільки Ізраїль обмірковував свою відповідь.

Ісфахан у центральному Ірані є місцем розташування для кількох військових баз та обʼєктів. Вважається, що він був один із кількох стартових майданчиків для ракетного та безпілотного удару Ірану по Ізраїлю 13 квітня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні