Робота австрійського художника стала не лише найдорожчою картиною, яка коли-небудь з’являлась на аукціоні в Європі, але і найдорожчим портретом, виставленим на аукціон /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Картину «Дама з віялом» Клімта продали за $108,4 млн. Це рекордна ціна для аукціону в Європі

Робота австрійського художника стала не лише найдорожчою картиною, яка коли-небудь з’являлась на аукціоні в Європі, але і найдорожчим портретом, виставленим на аукціон Фото Getty Images

Останню картину австрійського художника Густава Клімта «Дама з віялом» на аукціоні Sothebyʼs продали за $108,4 млн. Це найвища ціна за твір мистецтва у Європі, повідомляють в аукціонному домі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Виконаний Клімтом портрет «Дама з віялом» («Dame mit Fächer») з’явився на аукціоні вперше за останні 29 років. Очікувана ціна роботи від аукціонного дому Sothebyʼs становила $80 млн. 
  • Робота австрійського художника стала не лише найдорожчою картиною, яка коли-небудь з’являлась на аукціоні в Європі, але і найдорожчим портретом, виставленим на аукціон, кажуть у Sothebyʼs.
  • Після 10-хвилинної боротьби між чотирма покупцями картину продали арт-консультантці Патті Вонг, яка брала участь у торгах у торговому залі для колекціонера з Гонконгу, пише The Guardian.
  • «Дама з віялом» – останній портрет, написаний Густавом Клімтом у розквіті творчості незадовго до передчасної смерті. У той період він створював найдосконаліші та експериментальні роботи, каже голова Sothebyʼs Europe Хелена Ньюман. Аукціон назвав портрет «останнім шедевром» Клімта.
  • Клімт почав працювати над «Дамою з віялом» у 1917 році, коли він був одним із найвідоміших портретистів у Європі. Вже тоді замовити у нього роботу було дорожче, ніж у сучасників. Але «Даму з віялом» Клімт писав виключно для себе.   
  • У останній роботі Клімт спирається переважно на китайські мотиви: фенікс (символ безсмертя та відродження, удачі та вірності) та квіти лотоса (символи кохання, щасливого шлюбу та/або чистоти). Проте згладжування фону та зіставлення візерунків відображає глибокий інтерес художника до японської гравюри на дереві.

Найвищі ціни, досягнуті на аукціонах в Європі:

За даними Sothebyʼs

  • $104,3 млн – Альберто Джакометті, Walking Man I (Sothebyʼs, Лондон, лютий 2010 р.) – рекорд для будь-якого твору мистецтва, проданого на аукціоні в Європі
  • $80,4 млн – Клод Моне, Le basin aux nymphéas – (Christieʼs London, червень 2008 р.) – рекорд для будь-якої картини, проданої на аукціоні в Європі
  • $79,8 млн – Рене Магрітт, Lʼempire des lumières (Sothebyʼs London, березень 2022 р.)
  • $76,7 млн – Рубенс, Різанина невинних (Sothebyʼs London, липень 2002 р.)

Контекст

Попередній рекорд ціни за роботу Клімта склав $104,6 млн за «Березовий ліс», який торік продали на аукціоні в Нью-Йорку.

«Дама з віялом» востаннє виставлялась на продаж на Sothebyʼs у Нью-Йорку в 1994 році. Тоді картину придбали за $11,6 млн, що на той час також стало аукціонним рекордом для художника.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні