Категорія
Новини
Дата

Компаніям Новинського та Єрмолаєва повернули ліцензії на користування надрами

1 хв читання

Державна служба геології та надр виконала коригуюче рішення РНБО про уточнення санкцій і відновила компаніям Вадима Новинського та Вадима Єрмолаєва дію спецдозволів на користування надрами, зокрема видобування газу. Про це пише профільне видання Nadra.Info з посиланням на додаток до наказу Держгеонадр від 26 червня 2024 року №293. Дія спецдозволів була зупинена через санкції проти кінцевих бенефіціарних власників компаній.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • ПрАТ «Укргазвидобуток» відновили спецдозвіл 4404 на видобування природного газу, конденсату та супутніх компонентів Островерхівського родовища в Харківській області.
  • ТОВ «Пром-Енерго Продукт» – 5626, видобування газу родовища Васищівське в Харківській області.
  • ТОВ «Аркона Газ-Енергія» – 4830 на геологічне вивчення, дослідження та промислову розробку (ГВ+ДПР) з подальшим видобуванням нафти і газу Свистунківсько-Червонолуцького родовища у Полтавській області.
  • ТОВ «Смарт Граніт» відновили спецдозвіл на видобування граніту, мігматиту і гнейсу на родовищі Передаточнинське у Запорізькій області.
  • ТОВ «Віджи Продакшн» – 5127, 5135 на ГВ+ДПР питних підземних вод у Черкаській області.
  • ТОВ «Віджи Фармінг» – 5252, ГВ+ДПР питних підземних вод у Черкаській області. Кінцевим бенефіціарним власником усіх перерахованих підприємств є Вадим Новинський
  • ПрАТ «Коростишівський карʼєр», кінцевим бенефіціарним власником якого є Вадим Єрмолаєв, відновили спецдозвіл 3297 на видобування габро-лабрадориту родовища Слобідське ділянок Східна та Західна в Житомирській області. А також ТОВ «Потоки» – 5140 на ГВ+ДПР питних підземних вод у Дніпропетровській області.

Контекст

До повномасштабного вторгнення РФ Smart Energy Вадима Новинського була серед найбільших приватних газовидобувників України. Компанії групи видобували понад 1 млн куб. м газу на добу. 

У 2023 році на активах групи видобули 150 млн куб. м газу, 17 000 т конденсату і виробили 11 500 т LPG (автомобільний газ).

У травні 2023-го Держгеонадра відкликала ліцензії Smart Energy через санкції проти акціонера. Спроба передати газовий бізнес у траст не спрацювала. Компанія втратила 135 млн куб. м газу, які могла видобути до кінця року, за оцінкою ExPro Consulting.

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонували в Європейській Бізнес Асоціації та підтримували в Міністерстві економіки.

У березні–квітні цього року співрозмовники Nadra.Info заявляли про готовність стейкхолдерів санкційного процесу скорегувати раніше ухвалені рішення РНБО, щоб, зберігши інші персональні обмеження до підсанкційних власників компаній, якнайшвидше відновити роботу українських надрокористувачів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд