Категорія
Новини
Дата

«Кордон з Білоруссю – особливий об’єкт. Це могло б статися і з польським журналістом». Посол Польщі про затримання журналіста Михайла Ткача польськими поліціянтами

Журналіст УП Михайло Ткач /Getty Images

Журналіст УП Михайло Ткач Фото Getty Images

Український журналіст УП Михайло Ткач та його оператор опинились не в тому місці та не в той час, коли їх затримали на кордоні Білорусі й Польщі. Про це сказав в інтерв’ю Forbes Ukraine посол Польщі в Україні Ярослав Гузи.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • Ткач опинився не у тому місці та не у той час, вважає посол. «У такій ситуації міг опинитись і польський журналіст», – каже він.
  • Польсько-білоруський кордон є дуже особливою зоною останні два роки, пояснює Гузи. Оскільки два роки тому через цей кордон режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка став намагатись переправляти нелегалів. «Там є польська тероборона, прикордонники, поліція. Коли хтось у цій спеціальній зоні працює з дронами та камерою, варто очікувати втручання поліції», – каже посол.
  • На його переконання, журналістам не треба було туди їхати без узгодження. «В Україні журналісти теж мають представитись командуванню, коли їдуть на фронт або на військову базу», – каже він.
  • На думку посла, чотирьох годин затримання було достатньо, щоб перевірити, що це справжні журналісти, а не російські агенти. «За останні два роки було декілька груп, які вдавали із себе журналістів, але виявились російськими агентами. Вони намагались задокументувати логістичну інфраструктуру», – додає Гузи.
  • Посол не зміг прямо відповісти, навіщо було видаляти матеріали журналістів. Та каже, що ще не знає деталей, як з журналістами поводились.

Контекст:

27 лютого журналіст УП Михайло Ткач повідомив про затримання його та оператора на кордоні з Білоруссю, де вони знімали розслідування про торгівлю між Польщею та Білоруссю. Журналісти стверджують, що представники польських спецслужб утримували їх та допитували протягом чотирьох годин без права на дзвінок адвокату і видалили частину матеріалів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні