Категорія
Новини
Дата

La Repubblica повідомила про «мирний план Шольца» з втратою Україною територій. У МЗС відреагували нагадуванням про формулу миру

2 хв читання

Олаф Шольц, канцлер Німеччини /Getty Images

Олаф Шольц, канцлер Німеччини Фото Getty Images

Всі країни, які прагнуть досягнути справедливого миру, мають долучатися до української формули миру. Так речник МЗС Георгій Тихий відреагував на брифінгу на публікації про нібито мирний план канцлера Німеччини Олафа Шольца, який передбачає відмову України від частини окупованих РФ територій.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Що відомо про позицію Шольца

  • 9 вересня італійська La Repubblica повідомила, що Шольц з однопартійцями нібито готує мирний план, який передбачає втрату Україною частини територій на користь Росії. Джерела видання у парламенті називають план «свого роду Мінськими угодами».
  • За даними видання, канцлера турбують результати виборів у східних землях – Тюрингії й Саксонії та можлива поразка на виборах 22 вересня у Бранденбурзі. У перших двох землях партія Шольца СДПН набрала лише 6-7% та посіла п’яте та четверте місця. Лідерські позиції зайняла «Альтернатива для Німеччини», високий результат мала BSW – обидві партії закликають до припинення підтримки України та переговорів.
  • «Пригнічений нищівними результатами виборів у Тюрингії та Саксонії, переслідуваний чутками про можливу поразку у Бранденбурзі, канцлер вирішив розіграти українську карту, щоб вийти з глухого кута», – пише видання.
  • Публічно сам Шольц поки лише заявив, що підтримує участь РФ у другому саміті миру за українською формулою. Та, що «зараз саме час обговорити, як ми можемо швидше вийти з цієї військової ситуації та досягти миру».

Як відреагувало МЗС

  • «Багато лунало міжнародних ініціатив, пропозицій. Час від часу лунають пропозиції різних країн у медіації, щоб Україна з Росією поговорила, був майданчик. У нас дуже чітка і проста позиція: є формула миру, є процес саміту миру та проміжних зустрічей між ними», – відреагував на прохання прокоментувати публікацію Тихий.
  • Україна запрошує до процесу формули миру всі країни, які хочуть зробити внесок у відновлення всеохопного, справедливого і тривалого миру, додав Тихий. Це інклюзивний процес, в якому можна висловлювати пропозиції.
  • «Є принципи, на яких ми хочемо домовитися, і запрошуємо всі країни брати у цьому участь, – додав він. – Ми уважно стежимо за різними повідомленнями про всілякі мирні ініціативи та пояснюємо партнерам: будь ласка, заходьте в процес формули миру – і будемо шукати точки дотику».
  • Україна на відміну від РФ прагне миру, сказав Тихий. А президент Володимир Зеленський неодноразово підкреслював, що спільний тиск здатен змінювати динаміку, щоб примушувати Росію обрати мир, а не війну.
  • «Будь-які врегулювання і завершення російської агресії проти України можливі лише з повагою до принципу територіальної цілісності України», – додав Тихий на брифінгу пізніше, коментуючи китайський мирний план.

Контекст

Президент Зеленський представив формулу миру з 10 пунктів на саміті G-20 у листопаді 2022-го. Вона включає, зокрема, повне виведення російських військ із міжнародно визнаної української території та притягнення до відповідальності воєнних злочинців.

15 червня 2024-го Україна провела перший саміт миру в Швейцарії за трьома з 10 пунктів формули миру. Зеленський розраховує на проведення другого мирного саміту в листопаді й на участь у ньому Росії.

Також президент хоче представити план перемоги з чотирьох напрямків президенту США Джо Байдену та кандидатам у президенти – демократці Камалі Гарріс та республіканцю Дональду Трампу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд