Категорія
Новини
Дата

«Маніфест 42» закликав Зеленського ввести постійний аудит справ проти бізнесу та заборону на «маски-шоу»

«Маніфест 42» закликав Зеленського ввести постійний аудит справ проти бізнесу та заборону на «маски-шоу» /Офіс президента України

«Маніфест 42» закликав Зеленського ввести постійний аудит справ проти бізнесу та заборону на «маски-шоу» Фото Офіс президента України

Громадський рух «Маніфест 42» закликає президента Володимира Зеленського ініціювати безстрокову заборону на проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, які можуть заблокувати підприємницьку діяльність. Про це йдеться в заяві організації.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Громадський рух зазначає, що коли три місяці мораторію на «маски-шоу» завершилися, виник ризик повернення до порушення 42 статті Конституції, яка гарантує право на підприємницьку діяльність. 
  • У звʼязку з цим «Маніфест 42» закликає президента до безстрокової заборони на «маски-шоу».
  • Також бізнес просить Зеленського рекомендувати Офісу генерального прокурора, Державному бюро розслідувань, Національній поліції, Бюро економічної безпеки, Службі безпеки на постійній основі здійснювати аудит вжитих щодо субʼєктів господарювання обмежувальних заходів у кримінальних провадженнях, визначати доцільність їх подальшого застосування, а також щомісячно звітувати про закриті справи за підсумками аудиту.
  • Також рух закликає дати доручення уряду відновити практику попереднього погодження з бізнес-асоціаціями суспільно значущих ініціатив, які впливають на розвиток економіки.

«Маніфест 42» зазначив, що після закінчення тримісячного мораторію на блокування роботи бізнесу правоохоронними органами переходить до організованого спротиву. Згідно із повідомленням, він передбачатиме:

  • Партнерство з ветеранськими організаціями для забезпечення фізичного захисту підприємців від дій силовиків у вигляді обшуків без рішень суду та допуску адвокатів.
  • Партнерство з антикорупційними організаціями для системного дослідження статків осіб, причетних до координації та реалізації тиску на бізнес, з подальшим притягненням їх до відповідальності.
  • Залучення всіх ресурсів українського бізнесу для організованого спротиву силовикам.

Контекст

23 січня за підсумками засідання РНБО Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». 

Що стосується тримісячної перерви від перевірок, то РНБО рекомендувало Офісу генпрокурора, ДБР, Нацполіції, БЕБ, СБУ утриматися від перевірок компаній, якщо це може зашкодити їхній підприємницькій діяльності. Про деталі суспільного договору між бізнесом і владою читайте в матеріалі Forbes.

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

24 квітня заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький повідомив, що Офіс генпрокурора провів аудит кримінальних проваджень, які були порушено проти бізнесу. Близько 19% з них було закрито.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні